Old 26th March 2002, 21:51   #1
foshneezy
Junior Member
 
Join Date: Mar 2002
Posts: 11
error opening source socket FATAL ERROR

Whenever i connect to the ShoutCast DNSA (GUI) monitor, in the event log it says "error opening source socket FATAL ERROR". And when i'm trying to connect to the server from winamp it wont connect. I believe this may be whats causing it. How do i fix this error?
foshneezy is offline   Reply With Quote
Old 26th March 2002, 21:56   #2
wayetender
Junior Member
 
Join Date: Mar 2002
Posts: 9
Send a message via AIM to wayetender
Do you have a Firewall (Zonealarm, Mcafee Personal Firewall) up? I did and it did what you were saying. Did you configure DSP_SC.ini?
wayetender is offline   Reply With Quote
Old 26th March 2002, 22:02   #3
foshneezy
Junior Member
 
Join Date: Mar 2002
Posts: 11
No, i dont have a firewall up. I dont think i have configured the DSP_SC.ini file..i'm not sure where it is
foshneezy is offline   Reply With Quote
Old 26th March 2002, 22:19   #4
foshneezy
Junior Member
 
Join Date: Mar 2002
Posts: 11
Ok i found the file, i'm not sure what to change in it though.
foshneezy is offline   Reply With Quote
Old 26th March 2002, 22:48   #5
Sawg
Guest
 
Posts: n/a
Something else is using the ports you want (8000 and 8001). Make sure you only have one instance of the Shoutcast DNAS running and no other server applications. Check your firewall.
  Reply With Quote
Old 26th March 2002, 23:23   #6
foshneezy
Junior Member
 
Join Date: Mar 2002
Posts: 11
What would an example of other server applications be? The only other programs i have running are mIRC (<-server application?) and a little game called progress quest

Other people on mIRC are running shoutcast though..so..

I rebooted my hole computer, and before i opened up anything else i opened up the DNAS and i still got the error message. If it does have to do with my firewall, i know nothing about them (firewalls) so a nice thorough walkthrough would be nice

Last edited by foshneezy; 27th March 2002 at 01:20.
foshneezy is offline   Reply With Quote
Old 27th March 2002, 02:20   #7
Sawg
Guest
 
Posts: n/a
Well, if you connect to a IRC server on port 8000 or 8001, yeah. Anyway, try changing the port in sc_serv.ini

; PortBase. This is the IP port number your server will run on. The
; value, and the value + 1 must be available. If you get a fatal error when
; the DNAS is setting up a socket on startup, make sure nothing else on the
; machine is running on the same port (telnet localhost portnumber -- if you
; get connection refused then you're clear to use that port). Ports < 1024
; may require root privledges on *nix machines. The default port is 8000.
PortBase=8000
  Reply With Quote
Old 27th March 2002, 02:27   #8
foshneezy
Junior Member
 
Join Date: Mar 2002
Posts: 11
meh. The reason i posted in the other forum section was because no one was answering in this one Anyways. I think i have everything correct. One last question. Is my ip address http://myip:8000/ to connect to my shoutcast?
foshneezy is offline   Reply With Quote
Old 27th March 2002, 02:37   #9
Sawg
Guest
 
Posts: n/a
assuming you left PortBase=8000 then yes
  Reply With Quote
Old 27th March 2002, 03:43   #10
foshneezy
Junior Member
 
Join Date: Mar 2002
Posts: 11
arg more trouble

I got a friend to try to connect to my SHOUTcast, but it would not connect. Every time it would say "disconnected". I looked at the log and noticed something.

<03/26/02@21:38:03> [source] connected from 127.0.0.1
<03/26/02@21:38:03> [source] icy-name:Unnamed Server ; icy-genre:
<03/26/02@21:38:03> [source] icy-pub:1 ; icy-br:24 ; icy-url:http://www.shoutcast.com
<03/26/02@21:38:03> [source] icy-irc:#shoutcast ; icy-icq:0 ; icy-aim:N/A
<03/26/02@21:38:04> [dest: 205.188.234.42] starting stream (UID: 1)[L: 1]{A: SHOUTcast Directory Tester}
<03/26/02@21:38:04> [dest: 205.188.234.42] connection closed (0 seconds) (UID: 1)[L: 0]{Bytes: 8192}
<03/26/02@21:38:05> [yp_add] yp.shoutcast.com added me successfully

On the 3rd last line it says [dest:ip] connection closed
Is the connection supposed to close??
foshneezy is offline   Reply With Quote
Old 27th March 2002, 23:11   #11
wayetender
Junior Member
 
Join Date: Mar 2002
Posts: 9
Send a message via AIM to wayetender
Your OK!

That's Perfectly OK! This is just telling yp.shoutcast.com that you have connected and it's letting them know. If you left your port 8000, you can access it at http://yourIPaddress:8000/listen.pls
If there is anything else please read the first post that says "READ ME BEFORE POSTING" or somting like that. O ya you should change ur info for your Station. Before you connect from the winamp plugin, click yellow pages. Config to your needs. Connect and then go! In 15 minutes (at most) Try searching for your station. If you wanna see your Station homepage goto http://Ipaddress:8000/ Its cool! Have fun and SHOUTcast on
wayetender is offline   Reply With Quote
Old 30th January 2003, 22:29   #12
art42
Junior Member
 
Join Date: Jan 2003
Posts: 9
Okay, I have the same problem... I get the same Fatal Error message, but I don't think I have any other programs running. This has been happening for a couple days and I don't know what the problem is...

...how can I tell if anything else is using port 8000? This is frustrating, I'm not a computer smart person.
art42 is offline   Reply With Quote
Old 31st January 2003, 00:56   #13
FesterHead
Alumni
 
FesterHead's Avatar
 
Join Date: Sep 2001
Location: Maui, Hawaii
Posts: 14,108
See if this thread helps.

FesterHead is offline   Reply With Quote
Old 15th November 2003, 20:53   #14
xrazorsxcut
Registered User
 
xrazorsxcut's Avatar
 
Join Date: Nov 2003
Location: San Bernardino, California
Posts: 18
Send a message via AIM to xrazorsxcut Send a message via Yahoo to xrazorsxcut
Well I opened the GUI, and Winamp 2x -- What's next? And nothing is happening now. Except the error is gone, but now what shows up is..

Event log:
<11/15/03@14:07:25> [SHOUTcast] DNAS/win32 v1.9.2 (Nov 25 2002) starting up...
<11/15/03@14:07:25> [main] loaded config from C:\Program Files\SHOUTcast\sc_serv.ini
<11/15/03@14:07:25> [main] initializing (usermax:10 portbase:8000)...
<11/15/03@14:07:25> [main] No ban file found (sc_serv.ban)
<11/15/03@14:07:25> [main] No rip file found (sc_serv.rip)
<11/15/03@14:07:25> [main] opening source socket
<11/15/03@14:07:25> [main] source thread starting
<11/15/03@14:07:25> [main] opening client socket
<11/15/03@14:07:25> [main] Client Stream thread [0] starting
<11/15/03@14:07:25> [main] client main thread starting
<11/15/03@14:07:25> [source] listening for connection on port 8001
Is that good or what? But it just keeps saying listening..
xrazorsxcut is offline   Reply With Quote
Old 15th November 2003, 20:55   #15
xrazorsxcut
Registered User
 
xrazorsxcut's Avatar
 
Join Date: Nov 2003
Location: San Bernardino, California
Posts: 18
Send a message via AIM to xrazorsxcut Send a message via Yahoo to xrazorsxcut
Okay, I downloaded the DSP plugin for having a source. But it says 'invalid' password. And I'm sorry for making you help me out, I know i'm making it difficult.
xrazorsxcut is offline   Reply With Quote
Old 15th November 2003, 20:56   #16
djmastermind
Forum King
 
djmastermind's Avatar
 
Join Date: Jul 2003
Location: Houston, TX
Posts: 6,813
Please don't hijack threads. Especially older ones.. The posts listed in the Sticky are only for reference. Continue your thread here.

-- Michael
djmastermind is offline   Reply With Quote
Old 5th March 2006, 15:08   #17
Laine
Junior Member
 
Join Date: Mar 2006
Posts: 5
When i try to start shoutcast gui or console, the progrmme just pops up 4 a bout a second and then goes
Laine is offline   Reply With Quote
Old 19th May 2006, 14:21   #18
DJ_JOHNY
Junior Member
 
Join Date: Oct 2005
Location: Peterbrough ONT CANADA
Posts: 5
hey when ever i config my dsb plugin and tell it what enoder under output i put it to 2 and everything is set but as soon as i let go of my mouse it gives me a errrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr and in the report it says this

AppName: winamp.exe AppVer: 5.2.1.497 ModName: dsp_sc.dll
ModVer: 0.0.0.0 Offset: 00004c3b
DJ_JOHNY is offline   Reply With Quote
Reply
Go Back   Winamp & Shoutcast Forums > Shoutcast > Shoutcast Discussions

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump