Old 15th December 2018, 06:45   #1
wanchoo
Junior Member
 
Join Date: Feb 2007
Location: India
Posts: 27
One FLAC file not playing properly on WinAmp 5.666

A very strange thing is happening on my WinAmp Application. I created a new Playlist of a Mozart composition And it sounds weird on WinAmp while other items in all other Playlists play correctly. First I thought that the Flac files in this new Playlist were corrupted but when I played them on other players they sounded perfect.

I have tried every possible way I know to play these file properly on WinAmp but for deleting and reinstalling WinAmp but to no avail. Could a Forum Member please help me to correct this behaviour?. Such a thing has happened first time in WinAmp since I am using it for over a decade.
wanchoo is offline   Reply With Quote
Old 15th December 2018, 08:04   #2
MrSinatra
Forum King
 
MrSinatra's Avatar
 
Join Date: Dec 2004
Location: WKPS, State College
Posts: 5,438
Send a message via AIM to MrSinatra
Can u upload the flac?

PENN STATE Radio or http://www.LION-Radio.org/
--
BUG #1 = Winamp skips short tracks
Wish #1 = Multiple Column Sorting
Wish #2 = Add TCMP/Compilation editing
MrSinatra is offline   Reply With Quote
Old 15th December 2018, 08:56   #3
wanchoo
Junior Member
 
Join Date: Feb 2007
Location: India
Posts: 27
Yes MrSinatra, I can try. But one more point. I converted one file to .wav. The converted file too does not play properly in WinAmp but plays perfectly with Daum Potplayer and Microsoft Go.
Here is the link - https://*****************/gold/files_list.php - to the file Flac.zip which is 126.45 mB in size and from where you can access it to download by right-clicking it. The contained music in the file is multichannel.
wanchoo is offline   Reply With Quote
Old 15th December 2018, 08:59   #4
wanchoo
Junior Member
 
Join Date: Feb 2007
Location: India
Posts: 27
I am sending the link again. It is https://*****************/gold/files_list.php and I don't why a part of it got converted into asterisk during preview.
wanchoo is offline   Reply With Quote
Old 15th December 2018, 09:02   #5
wanchoo
Junior Member
 
Join Date: Feb 2007
Location: India
Posts: 27
The asterisked portion is "depositfiles dot com"
wanchoo is offline   Reply With Quote
Old 15th December 2018, 20:37   #6
arturo1000
Junior Member
 
Join Date: Jun 2014
Posts: 3
If this is multichannel, maybe there is the problem, I created a flac file with six channel and was the same problem. So I use ffsox plugin, and used the option in audio section to force to stereo.
arturo1000 is offline   Reply With Quote
Old 16th December 2018, 09:15   #7
wanchoo
Junior Member
 
Join Date: Feb 2007
Location: India
Posts: 27
Thank you so much. The plug in that you suggested worked like a charm. I had to delete the in_flac.dll for the ffsox plugin to work.This plug in however does not work with a few normal .flac files. I wonder why? Thank you so much once more.

Quote:
Originally Posted by arturo1000 View Post
If this is multichannel, maybe there is the problem, I created a flac file with six channel and was the same problem. So I use ffsox plugin, and used the option in audio section to force to stereo.
wanchoo is offline   Reply With Quote
Old 17th December 2018, 05:38   #8
MrSinatra
Forum King
 
MrSinatra's Avatar
 
Join Date: Dec 2004
Location: WKPS, State College
Posts: 5,438
Send a message via AIM to MrSinatra
so is the file that doesn't work multi channel?

are you downmixing to stereo with the new plugin? (and if so, maybe thats whats borking the "normal" FLACs)

b/c afaik, winamp does work with multichannel FLACs. i think the problem must be more specific than that.

i wonder what would happen if these files were transcoded to ALAC?

PENN STATE Radio or http://www.LION-Radio.org/
--
BUG #1 = Winamp skips short tracks
Wish #1 = Multiple Column Sorting
Wish #2 = Add TCMP/Compilation editing
MrSinatra is offline   Reply With Quote
Old 17th December 2018, 06:49   #9
thinktink
Forum King
 
thinktink's Avatar
 
Join Date: May 2009
Location: On the streets of Kings County, CA.
Posts: 2,995
Send a message via Skype™ to thinktink
I thought there was an option in the Winamp preferences to enable/disable multi-channel audio.



Put in_flac back in and then uncheck that box.
If unchecking that box doesn't work then it looks like it means that in_flac is not paying attention to that global config option available in the internal Winamp API and should be reported as a bug in in_flac.
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	Disable Multichannel.png
Views:	173
Size:	14.8 KB
ID:	54257  
thinktink is offline   Reply With Quote
Old 17th December 2018, 06:57   #10
MrSinatra
Forum King
 
MrSinatra's Avatar
 
Join Date: Dec 2004
Location: WKPS, State College
Posts: 5,438
Send a message via AIM to MrSinatra
i was also thinking about that, and what different output plugins are being used and when?

http://forums.winamp.com/showthread....67#post3166067

related? 24 bit issues?

PENN STATE Radio or http://www.LION-Radio.org/
--
BUG #1 = Winamp skips short tracks
Wish #1 = Multiple Column Sorting
Wish #2 = Add TCMP/Compilation editing
MrSinatra is offline   Reply With Quote
Old 17th December 2018, 07:07   #11
thinktink
Forum King
 
thinktink's Avatar
 
Join Date: May 2009
Location: On the streets of Kings County, CA.
Posts: 2,995
Send a message via Skype™ to thinktink
Quote:
Originally Posted by MrSinatra View Post
i was also thinking about that, and what different output plugins are being used and when?
Well, there are multiple possibilities coming from three different areas, two require each other for the error. 1) In_Flac providing multi-channel when told not to + Output Soundcard doesn't support the supplied multi-channel audio, at least through the output API used (ie, whether it's MME or DirectX or something else.) Or 2) In_Flac is bugged handling a particular multi-channel signal. Or 3) The output plugin itself being used is FUBAR with the incoming multi-channel audio.

Any number of third-party output plugins could be being used and the OP hasn't been instructed to provide a list of installed plugins yet either. But I've opted to trouble shoot down to what I believe to be the most likely scenario.
thinktink is offline   Reply With Quote
Old 17th December 2018, 07:14   #12
MrSinatra
Forum King
 
MrSinatra's Avatar
 
Join Date: Dec 2004
Location: WKPS, State College
Posts: 5,438
Send a message via AIM to MrSinatra
did u see the link and edits i added?

PENN STATE Radio or http://www.LION-Radio.org/
--
BUG #1 = Winamp skips short tracks
Wish #1 = Multiple Column Sorting
Wish #2 = Add TCMP/Compilation editing
MrSinatra is offline   Reply With Quote
Old 18th December 2018, 01:44   #13
thinktink
Forum King
 
thinktink's Avatar
 
Join Date: May 2009
Location: On the streets of Kings County, CA.
Posts: 2,995
Send a message via Skype™ to thinktink
Quote:
Originally Posted by MrSinatra View Post
did u see the link and edits i added?
No, I did not. However, right above the check box for enabling surround sound is another checkbox for enabling 24bit. So even if it's 24bit being the problem, the solution is similar, uncheck the appropriate box.
thinktink is offline   Reply With Quote
Old 18th December 2018, 06:51   #14
wanchoo
Junior Member
 
Join Date: Feb 2007
Location: India
Posts: 27
I had converted a few files to Alac and they work fine. But the size of Alac files is only 20% to 30% of the original multi-channel files which means that Alac files lose their multi-channel quality.

Quote:
Originally Posted by MrSinatra View Post
so is the file that doesn't work multi channel?

are you downmixing to stereo with the new plugin? (and if so, maybe thats whats borking the "normal" FLACs)

b/c afaik, winamp does work with multichannel FLACs. i think the problem must be more specific than that.

i wonder what would happen if these files were transcoded to ALAC?
wanchoo is offline   Reply With Quote
Old 18th December 2018, 06:54   #15
wanchoo
Junior Member
 
Join Date: Feb 2007
Location: India
Posts: 27
Thank you. I tried it but it doesn't seem to work.

Quote:
Originally Posted by thinktink View Post
I thought there was an option in the Winamp preferences to enable/disable multi-channel audio.



Put in_flac back in and then uncheck that box.
If unchecking that box doesn't work then it looks like it means that in_flac is not paying attention to that global config option available in the internal Winamp API and should be reported as a bug in in_flac.
wanchoo is offline   Reply With Quote
Old 18th December 2018, 06:56   #16
MrSinatra
Forum King
 
MrSinatra's Avatar
 
Join Date: Dec 2004
Location: WKPS, State College
Posts: 5,438
Send a message via AIM to MrSinatra
ALAC does multichannel tho.

what did u use to transcode to ALAC?

again, i don't think the issue here is that winamp won't do FLAC or even multi channel FLAC. i think it will. i think the issue here is something more specific and niche. maybe something about the app that encoded, or 24 bit, or similar...

i'm not saying winamp isn't at fault, it very well may be. but what i would like to do, is figure out what exactly it is about these files, that cause problems for winamp, and then figure out if the file is somehow flawed, or if winamp is somehow flawed.

EDIT:

also, please use 5.8, not 5.666

PENN STATE Radio or http://www.LION-Radio.org/
--
BUG #1 = Winamp skips short tracks
Wish #1 = Multiple Column Sorting
Wish #2 = Add TCMP/Compilation editing
MrSinatra is offline   Reply With Quote
Old 18th December 2018, 08:17   #17
thinktink
Forum King
 
thinktink's Avatar
 
Join Date: May 2009
Location: On the streets of Kings County, CA.
Posts: 2,995
Send a message via Skype™ to thinktink
Can you please host the offending file on a site that doesn't require a login? I would like to poke it with a stick in Winamp under a debugger and see what happens.
thinktink is offline   Reply With Quote
Old 18th December 2018, 08:19   #18
thinktink
Forum King
 
thinktink's Avatar
 
Join Date: May 2009
Location: On the streets of Kings County, CA.
Posts: 2,995
Send a message via Skype™ to thinktink
Also please attach a List of Plugins to your next reply.
thinktink is offline   Reply With Quote
Old 20th December 2018, 04:17   #19
wanchoo
Junior Member
 
Join Date: Feb 2007
Location: India
Posts: 27
I have been using DepositFiles without logging in all the time although I am a free subscriber there. However I have since deleted the offending file as MrSinatra did not download it for long. If you still want that file I can again upload it, but only on DepositFiles unless you let me have the url of another File Host. Most of the Hosts are blocked here to keep a check on piracy.

Quote:
Originally Posted by thinktink View Post
Can you please host the offending file on a site that doesn't require a login? I would like to poke it with a stick in Winamp under a debugger and see what happens.
wanchoo is offline   Reply With Quote
Old 20th December 2018, 04:18   #20
MrSinatra
Forum King
 
MrSinatra's Avatar
 
Join Date: Dec 2004
Location: WKPS, State College
Posts: 5,438
Send a message via AIM to MrSinatra
Can't you use dropbox? I didn't want to log in to DL it either.

PENN STATE Radio or http://www.LION-Radio.org/
--
BUG #1 = Winamp skips short tracks
Wish #1 = Multiple Column Sorting
Wish #2 = Add TCMP/Compilation editing
MrSinatra is offline   Reply With Quote
Reply
Go Back   Winamp & Shoutcast Forums > Winamp > Winamp Technical Support

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump