Old 9th November 2000, 03:16   #1
Mr. Ice
Captain Moderator
Join Date: May 2000
Location: USA
Posts: 763
The "MMSYSTEM002 / device out of range" error message is caused when Winamp tries to play on a non-existant sound card.
Go to Winamp -> Preferences (Ctrl+P) -> plug-ins -> output.
Double click the waveout plugin, and set the "output device" to what best describes your sound card. For example, I have 'wave mapper', 'modem #1 line playback', 'modem #1 handset playback', and 'sb live! wave device' listed. The default is 'wave mapper'. My sound card is a sound blaster live, so I selected 'sb live! wave device'. If that still doesn't work, try reinstalling your soundcard drivers. If that doesn't work, make sure you have the latest DirectX drivers and try selecting the DirectSound Output plugin instead of WaveOut (Prefs -> Plugins -> Output)

Also, a simple reboot might fix your problem, especially if you're using an old soundcard or shabby onboard sound chip.

Win9x/ME users should make sure the following line (see bold text below) exists in the system.ini file. Note: this will only take effect after rebooting.

Start -> Run -> sysedit


Further help:

RE: MMYSTEM002 Error (Device ID out of range)

Re: Could not create Direct Sound Object

[Edited by DJ-Egg : Jan 2002]
Mr. Ice is offline   Reply With Quote
Go Back   Winamp & SHOUTcast Forums > Tech Support Greatest Hits

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On

Forum Jump