Old 12th October 2014, 00:42   #1
gavinkill
Junior Member
 
Join Date: Oct 2014
Posts: 1
Sudden loss of sound - but all checks out

Hi Guys

I have suddenly lost all sound output from anything I use for audio - including winamp. I don't have anything accidentally set to mute. Device manager says the device is working ok. There does not seem to be a newer driver for it either. Output is REaltek Speakers - same as always.

Winamp is my default for MP3s. It will open, and show the song title, but the display just reads 00.00 and will not play. I tried opening an MP3 with Windows Media Player, but as usual it just gives a meaningless error report that I could not resolve online.

I can't get any sound from Youtube videos.

I also use a piece of software called TrakAx which I use to play back MP3s slowed down so I can jam along. That too will open but not play (I mean "not play." - I don't mean it is playing back, but I get no sound - it just does nothing at all, the same as in Winamp)

I also use an editor called Audacity. It will also open MP3s but not play them - like TrakAx. Audacity gives me an error message - "Error while opening. Check output device settings and sample rate." Not ENTIRELY sure what that means, but it would appear to be ok - the sample rate is 4400 and output device is Realtek Speakers, which is also correct. I have tried to attached a screenshot of something from Audacity that might mean something to someone, but I don't know if it attached or not - should have, but...

Can anyone offer any tips or advice please? It's driving me nuts. I don't know if this might mean anything, but I updated my Java to the latest version, but that might just be a coincidence - I don't know if Java has anything to do with audio playback.

All advice welcome please
Regards
Phil
gavinkill is offline   Reply With Quote
Old 21st October 2014, 20:56   #2
JonnyMac
Moderator
 
JonnyMac's Avatar
 
Join Date: Dec 2000
Posts: 14,384
Better late then never, however...

Have you tried reinstalling your sound card/chip drivers? Otherwise, if anyone is to help we will need system specs info.

Please do not PM me for tech support. Any request for tech support through PM will be ignored.
Read the Stickies
---> | | | | <--- Knowledge is power
JonnyMac is offline   Reply With Quote
Old 26th October 2014, 00:34   #3
ChiggyChiggy
Senior Member
 
Join Date: Jan 2014
Posts: 243
Or possibly the file youre trying to play is corrupt, does it do it with all files or just one?

Its possible you have two soundcards with all audio going to the second one, and that one being muted.

*If you have issues with Winamp, ensure you have the currently latest version Winamp v5.666 build 3516 & its patches that fix several issues
*To remove the currently dead Winamp online stuff, see here: removing online stuff
*If you miss the Autotag feature: Gracenote CDDB Autotag alternatives
ChiggyChiggy is offline   Reply With Quote
Reply
Go Back   Winamp & Shoutcast Forums > Winamp > Winamp Technical Support

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump