Old 18th May 2011, 16:10   #1
audiodef
Junior Member
 
Join Date: May 2011
Posts: 8
Titles not streaming

I have shoutcast set up on my Linux server. Everything except song titles works.

(I have searched and been unable to find this info elsewhere, although it seems to be I cannot possibly be the first person with this problem.)

sc_serv.conf:

Quote:
MaxUser=32
Password=somepass
PortBase=8000
LogFile=/var/log/shoutcast.log
RealTime=0
ScreenLog=0
ShowLastSongs=10
TchLog=yes
WebLog=yes
W3CEnable=Yes
W3CLog=/var/log/shoutcast_w3c.log
SrcIP=ANY
DestIP=ANY
; title=auto
Yport=80
NameLookups=1
; AdminPassword=adminpass
AutoDumpUsers=0
AutoDumpSourceTime=30
ContentDir=/var/www/audiodef/htdocs/audio
; IntroFile=/var/www/audiodef/htdocs/audio/radio_intro128.mp3
; BackupFile=C:\intro%d.mp3
; TitleFormat=Audiodef Radio: %s
; URLFormat=http://www.server.com/redirect.cgi?url=%s
PublicServer=default
AllowRelay=Yes
AllowPublicRelay=Yes
MetaInterval=32768
BanFile=/sc_serv.ban
RipFile=/sc_serv.rip
CpuCount=1
I have gotten it to where the radio station name appears consistently Previously, it would appear for the first song and then display the song filename.

I don't use Windows or Winamp. I check my station stream in Audacious or VLC. Audacious simply displays the station name. VLC displays the filename followed by the station name. I would like the song title from the ID3 data to appear after the station name.
audiodef is offline   Reply With Quote
Old 18th May 2011, 16:27   #2
DrO
 
Join Date: Sep 2003
Posts: 27,880
the title depends on the source you've got connected to the DNAS to provide it in the correct manner i.e. via the SHOUTcast v1 protocol as it looks like you're using a v1 DNAS. so you'd need to make sure from the DNAS logs that the source is sending title updates to it to begin with (can also be checked on the admin page of the DNAS).

-daz
DrO is offline   Reply With Quote
Old 18th May 2011, 16:48   #3
audiodef
Junior Member
 
Join Date: May 2011
Posts: 8
I'm new to running a Shoutcast station, so I'm afraid you lost me a little.

But here is the tail of my log. Does it indicate what I'm missing?

-------------------

<05/18/11@14:53:27> [dest: 108.28.245.67] connection closed (0 seconds) (UID: 3)[L: 0]{Bytes: 49152}(P: 0)
<05/18/11@14:53:27> [dest: 108.28.245.67] starting stream (UID: 4)[L: 1]{A: Audacious/2.5.0 neon/0.29.6}(P: 0)
<05/18/11@14:53:27> [dest: 108.28.245.67] connection closed (0 seconds) (UID: 4)[L: 0]{Bytes: 15767}(P: 0)
<05/18/11@14:53:27> [dest: 108.28.245.67] starting stream (UID: 5)[L: 1]{A: Audacious/2.5.0 neon/0.29.6}(P: 0)
<05/18/11@14:53:44> [http:127.0.0.1] REQ:"/admin.cgi" (TRANScast Title Update(Mozilla))
<05/18/11@14:58:53> [http:127.0.0.1] REQ:"/admin.cgi" (TRANScast Title Update(Mozilla))
<05/18/11@14:59:21> [yp_tch] yp.shoutcast.com touched!
<05/18/11@15:03:01> [http:127.0.0.1] REQ:"/admin.cgi" (TRANScast Title Update(Mozilla))
<05/18/11@15:08:18> [http:108.28.245.67] REQ:"/" (Mozilla/5.0 (X11; Linux x86_64; rv:2.0.1) Gecko/20110510 Firefox/4.0.1)
<05/18/11@15:09:03> [http:127.0.0.1] REQ:"/admin.cgi" (TRANScast Title Update(Mozilla))
<05/18/11@15:09:22> [yp_tch] yp.shoutcast.com touched!
<05/18/11@15:10:02> [http:108.28.245.67] REQ:"/listen.pls" (vlc/1.1.9)
<05/18/11@15:10:02> [dest: 108.28.245.67] starting stream (UID: 6)[L: 2]{A: vlc/1.1.9}(P: 1)
<05/18/11@15:10:08> [dest: 108.28.245.67] connection closed (6 seconds) (UID: 6)[L: 1]{Bytes: 290424}(P: 1)
<05/18/11@15:11:51> [dest: 108.28.245.67] connection closed (1104 seconds) (UID: 5)[L: 0]{Bytes: 17904000}(P: 0)
<05/18/11@15:15:53> [http:127.0.0.1] REQ:"/admin.cgi" (TRANScast Title Update(Mozilla))
<05/18/11@15:19:23> [yp_tch] yp.shoutcast.com touched!
<05/18/11@15:20:36> [http:127.0.0.1] REQ:"/admin.cgi" (TRANScast Title Update(Mozilla))
<05/18/11@15:25:15> [http:127.0.0.1] REQ:"/admin.cgi" (TRANScast Title Update(Mozilla))
<05/18/11@15:29:24> [yp_tch] yp.shoutcast.com touched!
<05/18/11@15:30:44> [http:127.0.0.1] REQ:"/admin.cgi" (TRANScast Title Update(Mozilla))
<05/18/11@15:36:05> [http:127.0.0.1] REQ:"/admin.cgi" (TRANScast Title Update(Mozilla))
<05/18/11@15:39:25> [yp_tch] yp.shoutcast.com touched!
<05/18/11@15:42:28> [http:127.0.0.1] REQ:"/admin.cgi" (TRANScast Title Update(Mozilla))
<05/18/11@15:42:56> [http:108.28.245.67] REQ:"/" (Mozilla/5.0 (X11; Linux x86_64; rv:2.0.1) Gecko/20110510 Firefox/4.0.1)
<05/18/11@15:43:01> [http:108.28.245.67] REQ:"/admin.cgi" (Mozilla/5.0 (X11; Linux x86_64; rv:2.0.1) Gecko/20110510 Firefox/4.0.1)
<05/18/11@15:43:04> [http:108.28.245.67] REQ:"/admin.cgi" (Mozilla/5.0 (X11; Linux x86_64; rv:2.0.1) Gecko/20110510 Firefox/4.0.1)
<05/18/11@15:43:40> [http:108.28.245.67] REQ:"/admin.cgi" (Mozilla/5.0 (X11; Linux x86_64; rv:2.0.1) Gecko/20110510 Firefox/4.0.1)
<05/18/11@15:47:50> [http:108.28.245.67] REQ:"/admin.cgi" (Mozilla/5.0 (X11; Linux x86_64; rv:2.0.1) Gecko/20110510 Firefox/4.0.1)
audiodef is offline   Reply With Quote
Old 18th May 2011, 17:05   #4
stopasking
Banned
 
Join Date: Jun 2008
Posts: 446
I got the same problem. No titles are showing up on the web interface but it says "Stream is up at 128 kbps with 0 of 32 listeners (0 unique)"
When I download the pls file I can't play it myself. foobar2000 and MPC say the file is corrupted.

I'm using the old Oddcast foobar2000 DSP to send to the server.

Quote:
<05/18/11@17:59:26> [dest: 88.74.*.*] starting stream (UID: 2)[L: 1]{A: Media Player Classic}(P: 0)
<05/18/11@17:59:26> [dest: 88.74.*.*] connection closed (1 seconds) (UID: 2)[L: 0]{Bytes: 8192}(P: 0)
<05/18/11@17:59:26> [dest: 88.74.*.*] starting stream (UID: 3)[L: 1]{A: shoutcastsource}(P: 0)
<05/18/11@17:59:26> [dest: 88.74.*.*] connection closed (0 seconds) (UID: 3)[L: 0]{Bytes: 8192}(P: 0)
<05/18/11@18:03:33> [dest: 88.74.*.*] starting stream (UID: 4)[L: 1]{A: foobar2000/1.1.6}(P: 0)
<05/18/11@18:03:33> [dest: 88.74.*.*] connection closed (1 seconds) (UID: 4)[L: 0]{Bytes: 8192}(P: 0)
stopasking is offline   Reply With Quote
Old 18th May 2011, 18:41   #5
audiodef
Junior Member
 
Join Date: May 2011
Posts: 8
I assume TRANScast Title Update(Mozilla) is what's relevant, but if the log says the title is being updated - and yet it's not - what's missing?
audiodef is offline   Reply With Quote
Old 19th May 2011, 02:46   #6
audiodef
Junior Member
 
Join Date: May 2011
Posts: 8
bump?
audiodef is offline   Reply With Quote
Old 19th May 2011, 10:27   #7
hackerdork
Forum King
 
hackerdork's Avatar
 
Join Date: Feb 2006
Location: Earth Circa sometime.
Posts: 3,297
don't bump posts this is a forum not live support, not that i am a moderator but one line with bump tends to piss people off more than having them help you.

since your stream isn't up at 3am when i was reading I cant check titles. how often are you streaming?

also the log shows yp touched (that is what provides the listing on shoutcast)

I assume 108.28.245.67 is your shoutcast server, but which port ??

If you see titles on the index page them the player should show them. if in fact they are being sent with ID3 tags in the mp3 files them-self.

please let us know when your stream is on, and have someone listen from the internet for more than 10 seconds (according to the log)

~ According to the ship's log we're down to our last 3000 vomit bags.It'll never be enough.
search the forums! don't PM me on how-to, or ask me to setup you system. you do it so you learn.
hackerdork is offline   Reply With Quote
Old 19th May 2011, 15:27   #8
audiodef
Junior Member
 
Join Date: May 2011
Posts: 8
My stream is on 24/7. :-D

The direct link is:

http://audiodef.com:8000/listen.pls

The titles aren't showing up on my admin page, either. I'm sure there's something simple I have not configured and don't know I should have configured...
audiodef is offline   Reply With Quote
Old 19th May 2011, 15:59   #9
DrO
 
Join Date: Sep 2003
Posts: 27,880
hang on a second, are you referring to the song titles in the Directory or in the DNAS as the DNAS is showing Current Song: phvol01_128 so titles are being provided by whatever it is that you're using as the source (i can only assume it is some sort of version of the Transcoder)

also looking on the main site, i can find your stream and it shows just a title and not an artist since the site scripts attempt to work out the title from "%artist% - %title%" and works it out from the - which isn't in any off the titles from your song history.

so first thing i'd do is confirm the version of the Transcoder being used and also that the media you're playing has tags which are in a format which the Transcoder supports.

-daz
DrO is offline   Reply With Quote
Old 19th May 2011, 16:25   #10
audiodef
Junior Member
 
Join Date: May 2011
Posts: 8
I fill in the ID3 sections when I create my MP3's. When I play my MP3's directly in a player, from my hard drive, the title shows up. Is that not sufficient for Shoutcast? If not, what do I need to do?

I'm using shoutcast-trans 0.4.0-r1.

In the example above, I want my media player to display "Current song: Programmed Hell, volume 1" - the ID3 title - instead of "Current Song: phvol01_128". What do I need to do to make that happen?
audiodef is offline   Reply With Quote
Old 19th May 2011, 16:40   #11
DrO
 
Join Date: Sep 2003
Posts: 27,880
blimey, that's a massively old version of the transcoder so i'm not sure on what you need to do with it to get it working (never used it personally) as i'd guess it doesn't like the ID3 tag format you're using.

ID3v1 should be fine but if it's an ID3v2.x tag, then i don't know (i know sc_trans v2 supports ID3v2.3 and parts of ID3v2.4). so might be you need to update to a newer version of sc_trans to get things working (and i might have to send you a dev build if going that route to resolve some ID3v2.x reading issues with the publically available sc_trans v2 which is available).

-daz
DrO is offline   Reply With Quote
Old 19th May 2011, 17:15   #12
audiodef
Junior Member
 
Join Date: May 2011
Posts: 8
Holy schmokes!

http://www.shoutcast.com/broadcast-tools

I see that I am in fact using an old version. Thanks a lot, Gentoo.

But... I see also that I need to buy an MP3 license, and that is a deal-breaker. I don't have the budget for this, especially since I make my music free to listen to and download. :-(
audiodef is offline   Reply With Quote
Old 19th May 2011, 17:31   #13
DrO
 
Join Date: Sep 2003
Posts: 27,880
you could always stream in aac instead of mp3 so you don't have to get a license key...

-daz
DrO is offline   Reply With Quote
Old 19th May 2011, 17:33   #14
audiodef
Junior Member
 
Join Date: May 2011
Posts: 8
Hm... that's an idea. But then... I'm still using outdated software. :-(

I do appreciate the responses! :-)
audiodef is offline   Reply With Quote
Old 19th May 2011, 17:48   #15
DrO
 
Join Date: Sep 2003
Posts: 27,880
is really down to you as to what you do as i've really no idea what the old sc_trans is able to do and if it can otherwise be changed to work (though my gut is going with it just not being able to process the ID3 tags on your files).

personally i'd go with an aac stream (which has the downside of not being as portable for mobiles, etc - though that seems to be changing to less off an issue as time goes on) and use the latest version of the dnas and transcoder and have it all on the v2 setup (but then i'm a bit biased to using the v2 platform, heh).

-daz
DrO is offline   Reply With Quote
Old 20th May 2011, 11:32   #16
MADxHAWK
Senior Member
 
Join Date: Jan 2010
Posts: 181
Quote:
Originally Posted by audiodef View Post
But... I see also that I need to buy an MP3 license, and that is a deal-breaker. I don't have the budget for this, especially since I make my music free to listen to and download. :-(
Well the license is a one time investment of US$ 5 thats less than a Hamburger in a fast food restaurant

-MAD
MADxHAWK is offline   Reply With Quote
Old 20th May 2011, 12:28   #17
stopasking
Banned
 
Join Date: Jun 2008
Posts: 446
Here is mine: http://94.222.119.29:8000/
The ports 8000 and 8001 are open on TCP and UDP.

Why doesn't it work?
stopasking is offline   Reply With Quote
Old 20th May 2011, 12:32   #18
DrO
 
Join Date: Sep 2003
Posts: 27,880
it was showing 'Current Song: ' on your index.html (before it just shutdown) so it's down to the source that you're using though ogg content isn't generally supported by any of the DNAS i thought so if you're using an Icecast source then that probably explains why it's not working properly

i.e. you need to use a proper SHOUTcast source or make sure that the foobar plug-in you're using is set to the correct mode (if that is available to do which i doubt somehow). otherwise you need to look at changing to a compatible source.

-daz
DrO is offline   Reply With Quote
Old 20th May 2011, 12:39   #19
stopasking
Banned
 
Join Date: Jun 2008
Posts: 446
I paused my playback for a while.

Here is the config of my foobar dsp:
http://www.imagebanana.com/view/z9ye...reenshot_2.jpg

//edit:
so you mean ogg isn't supported by Shoutcast?
stopasking is offline   Reply With Quote
Old 20th May 2011, 12:48   #20
DrO
 
Join Date: Sep 2003
Posts: 27,880
OGG is not a supported format with the YP listing and i don't think it has ever been with MP3 and AAC+ the only supported formats for being listed properly.

if you're wanting to provide an OGG stream then you're going to have to go with Icecast.

-daz
DrO is offline   Reply With Quote
Old 20th May 2011, 12:57   #21
stopasking
Banned
 
Join Date: Jun 2008
Posts: 446
AAC works. Thanks.
stopasking is offline   Reply With Quote
Old 20th May 2011, 22:53   #22
hackerdork
Forum King
 
hackerdork's Avatar
 
Join Date: Feb 2006
Location: Earth Circa sometime.
Posts: 3,297
working
Server Status: Server is currently up and public.
Stream Status: Stream is up at 128 kbps with 0 of 32 listeners (0 unique)
Listener Peak: 1
Average Listen Time: 0m 01s
Stream Title: my music
Content Type: audio/aac
Stream Genre: Mixed
Stream URL:
Stream AIM: N/A
Stream IRC: N/A
Current Song: Utah Jazz – Acoustic Jam

wait utah jazz? dude you in Utah (same here. heh)...
do you have the bozer sell out tune, or Malone learns english . hehe...

~ According to the ship's log we're down to our last 3000 vomit bags.It'll never be enough.
search the forums! don't PM me on how-to, or ask me to setup you system. you do it so you learn.
hackerdork is offline   Reply With Quote
Reply
Go Back   Winamp & SHOUTcast Forums > SHOUTcast > SHOUTcast Technical Support

Tags
linux, shoutcast, streaming, title

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump