Old 6th August 2008, 07:53   #1
fjwamp
Junior Member
 
Join Date: Aug 2008
Posts: 13
m4a tags defect

I posted in the Techn. Support Forum that the tag GENRE is critical for M4a Files.
I use Nullsoft MPEG Audio Decoder 4.6 and Winamp 5.541 (WinXP).
After having encoded the titles of a cd into mp4-files, all tags are recognized by Winamp, with ONE exception: the genre tag is not recognized.

To correct the tag WITHIN winamp, you have to type in!. By using the pulldown menu it will not be saved by Winamp.

More critically, after correcting the tags (by Winamp) all tags are 'destroyed' for external programs i.e. all tags are'nt any longer recognized by (various) tag-editors.
Fortunately, clearing the GENRE tag, i.e. blanking the tag brings back the contents of all other tags back to "surface" (for other programmes).
FJ
fjwamp is offline   Reply With Quote
Old 15th August 2008, 06:49   #2
Starkweather
Junior Member
 
Join Date: Aug 2008
Posts: 7
Also having a similar problem. Posted in a thread I created and no response.

First off, don't know why the attatched text file says 5.54, I am running 5.541, just installed it too. Tell me if it's a problem and I'll try to fix it.

CPU: Pentium 4 2.60 GHz, 512 MB of RAM
System: Windows XP Professional Service Pack 2
AudioCard: Realtek AC97 Audio
PC Model: HP Pavilion 061
DirectX: 9.0c

My problem is the .mp4/HE-AAC converter/CD ripper in Winamp. I put the .m4a files into iTunes to then sync into my iPod Touch. How I usually go about this is rip all my albums to .flac, then convert to HE-AAC using Winamp. When I add the files to iTunes, it ends up looking like 07 - Patterns In The Ivy, no artist tags, no album tags. (That is, it follows ## - Name) I decided to see if the .m4a plugin was a problem and ripped directly from the CD, same results as when converting from .flac to .m4a. The tags are kept in Winamp with the exception of the genre tag (there was another thread about this).

This also only happens with a few artists, Opeth, Meshuggah, Mahavishnu Orchestra, Gojira, to name a few. I can test with other artists to see if it still doesn't work (haven't ripped the others in about a week).
Attached Files
File Type: txt my_plugin_list.txt (5.2 KB, 959 views)
Starkweather is offline   Reply With Quote
Old 7th September 2008, 20:54   #3
fjwamp
Junior Member
 
Join Date: Aug 2008
Posts: 13
It appears that more persons have experienced similar problems.
Winamp Technical Support > Tagging issue
Winamp Bug Reports > m4a tags defect
Winamp Technical Support > MP4 tags
Up to now, I have not seen any reaction by one of the moderators
fjwamp is offline   Reply With Quote
Old 9th September 2008, 16:20   #4
DJ Egg
Techorator
Winamp & Shoutcast Team
 
Join Date: Jun 2000
Posts: 35,824
Hi. Sorry for the late reply.

I've just managed to reproduce the problem.

I took a flac file with all the tags filled in (including Genre), converted it to an he-aac/.m4a file with Winamp, and the Genre field was blank in the resulting .m4a file.

Thanks.
DJ Egg is offline   Reply With Quote
Old 9th September 2008, 19:07   #5
fjwamp
Junior Member
 
Join Date: Aug 2008
Posts: 13
Thanks for your answer and godd luck ;-)
fjwamp is offline   Reply With Quote
Old 9th September 2008, 19:40   #6
lanfear
Member
 
Join Date: Feb 2005
Posts: 84
The M4A-tagging is definitely broken.

If I select any tag from the list or type any of those manually, the genre field goes blank after reopening the tag window. But if I type anything else, it stays.

So for example, "Classical" or "Rock" doesn't work, but "Classica" and "Roc" works.

I'm going to check out the bug reports and add to those if needed.
lanfear is offline   Reply With Quote
Old 9th September 2008, 20:00   #7
DJ Egg
Techorator
Winamp & Shoutcast Team
 
Join Date: Jun 2000
Posts: 35,824
Fixed for the next release. Thanks again.
DJ Egg is offline   Reply With Quote
Old 9th September 2008, 20:04   #8
lanfear
Member
 
Join Date: Feb 2005
Posts: 84
Quote:
Originally posted by DJ Egg
Fixed for the next release. Thanks again.
Excellent, thanks for the very quick reply!
lanfear is offline   Reply With Quote
Old 6th November 2008, 17:30   #9
dbdog
Junior Member
 
Join Date: Nov 2007
Posts: 4
Is it fixed in 5.541?

Hey DJ Egg,

Your post says that it will be fixed in the next release. I'm using 5.541 and it's still not saving genre for m4a properly. When I reload my db all m4a files have genre blank.

Is the fix still upcoming?

Many thanks
dbdog is offline   Reply With Quote
Old 6th November 2008, 17:45   #10
DJ Egg
Techorator
Winamp & Shoutcast Team
 
Join Date: Jun 2000
Posts: 35,824
No. The bug was reported for 5.541, so the fix will be in the next release, which will probably be 5.55... whenever that might be...
DJ Egg is offline   Reply With Quote
Old 6th November 2008, 17:54   #11
dbdog
Junior Member
 
Join Date: Nov 2007
Posts: 4
Thx

Mille gratis for the rapido service! WA rocks!
dbdog is offline   Reply With Quote
Old 11th November 2008, 19:00   #12
MrDamage
Junior Member
 
Join Date: Jan 2008
Location: Newbury Park, Ca
Posts: 2
Could this get released in a small patch soon because any change such as adding replay gain erases the genre.
It is really quite annoying.
Thanks much.
MrDamage is offline   Reply With Quote
Old 11th November 2008, 19:11   #13
fjwamp
Junior Member
 
Join Date: Aug 2008
Posts: 13
DJ Egg, I would like to support the last request. It is really annoying.
Is there any way how we may help/encourage WINAMP ;-)
Sory for my 'obstinacy' ;-)
fjwamp is offline   Reply With Quote
Old 14th November 2008, 03:03   #14
DJ Egg
Techorator
Winamp & Shoutcast Team
 
Join Date: Jun 2000
Posts: 35,824
Here you go... :-)

Winamp 5.541 MPEG4 Audio Decoder v1.9 Update Patch

(download attachment, unzip it, close Winamp, then run the installer)

[EDIT: 5th Dec 2008]

Please use the updated patch below.


_________________________________________________________
Attached Files
File Type: zip winamp5541_mpeg4_audio_decoder_v1.9_update_patch.zip (105.9 KB, 1078 views)
DJ Egg is offline   Reply With Quote
Old 14th November 2008, 12:12   #15
fjwamp
Junior Member
 
Join Date: Aug 2008
Posts: 13
Hallo DjEgg, thanks a lot; yes, it works fine!
(Perhaps, it makes sense to inform that the media library should be deleted and rescanned; otherwise ...)
FJ
fjwamp is offline   Reply With Quote
Old 14th November 2008, 16:06   #16
lanfear
Member
 
Join Date: Feb 2005
Posts: 84
Quote:
Originally posted by fjwamp
Hallo DjEgg, thanks a lot; yes, it works fine!
(Perhaps, it makes sense to inform that the media library should be deleted and rescanned; otherwise ...)
FJ
You have to delete the entire ML? You'll lose all the stats and so on...
lanfear is offline   Reply With Quote
Old 14th November 2008, 16:14   #17
DJ Egg
Techorator
Winamp & Shoutcast Team
 
Join Date: Jun 2000
Posts: 35,824
Nah. Just select & right-click the affected items and then "Read metadata on selected items". Assuming you've already fixed the Genres...?
DJ Egg is offline   Reply With Quote
Old 14th November 2008, 16:16   #18
lanfear
Member
 
Join Date: Feb 2005
Posts: 84
Quote:
Originally posted by DJ Egg
Nah. Just select & right-click the affected items and then "Read metadata on selected items". Assuming you've already fixed the Genres...?
Ah, yes I'm familiar with that option, it sounds a lot more reasonable. I'm off to test it, thanks!
lanfear is offline   Reply With Quote
Old 14th November 2008, 16:17   #19
fjwamp
Junior Member
 
Join Date: Aug 2008
Posts: 13
Another way, of course, is to edit "genre", either by another editor, either within WinAmp (Ctrl+E).
Sorry, I forgot to mention.
fjwamp is offline   Reply With Quote
Old 14th November 2008, 17:47   #20
dbdog
Junior Member
 
Join Date: Nov 2007
Posts: 4
Thanks so much DJ Egg. Nice work!
dbdog is offline   Reply With Quote
Old 3rd December 2008, 16:54   #21
kzuse
Senior Member
 
kzuse's Avatar
 
Join Date: Oct 2005
Location: (D)
Posts: 480
Send a message via ICQ to kzuse Send a message via Skype™ to kzuse
This Patch has the very negative side-efect that MP4 tags cannot be changed anymore via the File Info Dialog (Alt+3) while the file is playing.

I remember, that before the patch, I could simply press "Update" also while it was playing. It would stop the file for some milliseconds to rewrite the tag and restart from that position again.

Would be great if you could fix it so that this works again..

Thank you very much!!
kzuse is offline   Reply With Quote
Old 4th December 2008, 09:50   #22
lanfear
Member
 
Join Date: Feb 2005
Posts: 84
Quote:
Originally posted by kzuse
This Patch has the very negative side-efect that MP4 tags cannot be changed anymore via the File Info Dialog (Alt+3) while the file is playing.
Yes, I also saw this behaviour earlier but forgot to post. That's my main way of occasionally changing tags.
lanfear is offline   Reply With Quote
Old 4th December 2008, 16:02   #23
DJ Egg
Techorator
Winamp & Shoutcast Team
 
Join Date: Jun 2000
Posts: 35,824
D'oh! Well spotted, kzuse.

We'll hopefully get this fixed asap. I'll let you know here, as & when.
DJ Egg is offline   Reply With Quote
Old 5th December 2008, 00:56   #24
DJ Egg
Techorator
Winamp & Shoutcast Team
 
Join Date: Jun 2000
Posts: 35,824

Here's the fixed version. This should fix both issues :-)

Close Winamp, unzip & run the installer.
Attached Files
File Type: zip winamp5541_mpeg4_audio_decoder_v1.9_update_patch2.zip (106.6 KB, 1123 views)
DJ Egg is offline   Reply With Quote
Old 5th December 2008, 08:39   #25
fjwamp
Junior Member
 
Join Date: Aug 2008
Posts: 13
DJ Egg, thanks a lot, especially for the incredibly quick reaction time :-)!
FJ
fjwamp is offline   Reply With Quote
Old 11th January 2009, 15:10   #26
Sp3EdeR
Junior Member
 
Join Date: Aug 2006
Posts: 6
Hi there!

I've checked the update, it's a nice one, however I've spotted a little extra problem that still remains.
I use Tag&Rename to tag my music, and I use genres that aren't in Winamp's list.
When looking into the tag info, genres that ARE in Winamp's built-in list are loaded, however genres that aren't will still not be displayed. (For example: Nu Metal)
Sp3EdeR is offline   Reply With Quote
Old 12th January 2009, 16:20   #27
DJ Egg
Techorator
Winamp & Shoutcast Team
 
Join Date: Jun 2000
Posts: 35,824
Hmm, I can't seem to reproduce that, though I don't use Tag+Rename.
If I edit the genre in Winamp to some custom genre, then it works fine for me.
DJ Egg is offline   Reply With Quote
Old 12th January 2009, 17:49   #28
Sp3EdeR
Junior Member
 
Join Date: Aug 2006
Posts: 6
Should I upload a sample file with custom genre tag from Tag&Rename somewhere perhaps? Or do you feel it is more of a Tag&Rename error?
Sp3EdeR is offline   Reply With Quote
Old 12th January 2009, 17:52   #29
lanfear
Member
 
Join Date: Feb 2005
Posts: 84
Maybe the problem is with tags edited outside of Winamp (regardless of application)?
lanfear is offline   Reply With Quote
Old 13th January 2009, 07:38   #30
DJ Egg
Techorator
Winamp & Shoutcast Team
 
Join Date: Jun 2000
Posts: 35,824
Maybe...?

Yeah, sample files always help :-)
DJ Egg is offline   Reply With Quote
Old 13th January 2009, 08:41   #31
Sp3EdeR
Junior Member
 
Join Date: Aug 2006
Posts: 6
Alrighty then, here's a sample file with a genre tag Winamp doesn't read.
http://www.megaupload.com/?d=04TBF1TX
Sp3EdeR is offline   Reply With Quote
Reply
Go Back   Winamp & Shoutcast Forums > Winamp > Winamp Bug Reports

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump