Go Back   Winamp & SHOUTcast Forums > SHOUTcast > SHOUTcast Technical Support

Reply
Thread Tools Search this Thread Display Modes
Old 8th September 2017, 19:43   #1
3rror
Junior Member
 
Join Date: Mar 2013
Posts: 8
Upgrading SHOUTcast Server to 2.5.5.732 breaks low bitrate streams

When I upgraded 64 bit Windows DNAS from v2.5.1.724 to .732 the 128k streams are ok, but all lower bitrate streams fail for clients. Sources connect and show no problems. Changing the bit rate for the encoder allows one successful connection, after that it fails again. Revert back to the old DNAS and everything's ok.

Any ideas?
3rror is offline   Reply With Quote
Old 11th September 2017, 15:25   #2
djSpinnerCee
Forum King
 
djSpinnerCee's Avatar
 
Join Date: Aug 2004
Location: Hollis, Queens/The Bronx, NYC
Posts: 3,424
Send a message via ICQ to djSpinnerCee Send a message via AIM to djSpinnerCee
try the 32bit and see if you experience the same issue.
djSpinnerCee is offline   Reply With Quote
Old 11th September 2017, 16:01   #3
3rror
Junior Member
 
Join Date: Mar 2013
Posts: 8
Yes. 32bit has the issue as well. Affects all stream rates below 80kbps.
3rror is offline   Reply With Quote
Old 11th September 2017, 16:09   #4
jcnyct
Junior Member
 
Join Date: Dec 2016
Location: New York, NY
Posts: 48
what sample rate are you using?

are AAC streams affected too?
jcnyct is offline   Reply With Quote
Old 11th September 2017, 16:14   #5
djSpinnerCee
Forum King
 
djSpinnerCee's Avatar
 
Join Date: Aug 2004
Location: Hollis, Queens/The Bronx, NYC
Posts: 3,424
Send a message via ICQ to djSpinnerCee Send a message via AIM to djSpinnerCee
for the client connections, what does the log look like? are they short connections, long connections but little or no data, does the dnas report the correct client type (vi, v2)....

is the source properly reported (bitrate, samplerate...) by the log on source connect, and is it maintained in the admin page.

i'm not totally clear on this, but is the source disconnecting/dropping during this?
djSpinnerCee is offline   Reply With Quote
Old 11th September 2017, 16:40   #6
3rror
Junior Member
 
Join Date: Mar 2013
Posts: 8
@jcnyct 44.1khz and 22khz sample rates. No AAC installed I'll look into it.

@djSpinnerCee Not much to the log. Connections time out after 30 seconds with 0 bytes.

From the test server (windows) using the player on the stream status (linux)

2017-09-11 08:14:32 INFO [DST x.x.x.139:42586 sid=1] HTTP client connection accepted. User-Agent: `Mozilla/5.0 (X11; Ubuntu; Linux x86_64; rv:55.0) Gecko/20100101 Firefox/55.0', UID: 12, GRID: 12
2017-09-11 08:15:02 INFO [DST x.x.x.139:42586 sid=1] HTTP client connection closed (30 seconds) [Bytes: 0] Agent: `Mozilla/5.0 (X11; Ubuntu; Linux x86_64; rv:55.0) Gecko/20100101 Firefox/55.0', UID: 12, GRID: 12


It did mention frame settings at 44khz while testing sample rates.


2017-09-11 07:46:06 INFO [SRC x.x.x.24:50885 sid=1] SHOUTcast 1 source connection starting.
2017-09-11 07:46:17 INFO [DST x.x.x.139:42182 sid=1] HTTP client connection accepted. User-Agent: `Mozilla/5.0 (X11; Ubuntu; Linux x86_64; rv:55.0) Gecko/20100101 Firefox/55.0', UID: 1, GRID: 1
2017-09-11 07:46:17 WARN [DST x.x.x.139:42182 sid=1] Frame settings changed, could cause playback problems: bitrate 288(64) samplerate 0(44100)
2017-09-11 07:46:17 WARN [DST x.x.x.139:42182 sid=1] Frame settings changed, could cause playback problems: bitrate 112(288) samplerate 24000(44100)
2017-09-11 07:46:17 WARN [DST x.x.x.139:42182 sid=1] Frame settings changed, could cause playback problems: bitrate 64(112)
2017-09-11 07:46:48 DEBUG [SRC x.x.x.24:50885 sid=1] Remote socket closed while waiting for data.
2017-09-11 07:46:48 INFO [SRC x.x.x.24:50885 sid=1] SHOUTcast 1 source disconnected.
2017-09-11 07:46:57 INFO [SRC x.x.x.24:50898 sid=1] SHOUTcast 1 source connection starting.
2017-09-11 07:46:59 WARN [DST x.x.x.139:42182 sid=1] Frame settings changed, could cause playback problems: samplerate 32000(44100)
2017-09-11 07:46:59 WARN [DST x.x.x.139:42182 sid=1] Frame settings changed, could cause playback problems: samplerate 0(44100)
2017-09-11 07:47:02 INFO [DST x.x.x.139:42182 sid=1] HTTP client connection closed (45 seconds) [Bytes: 363117] Agent: `Mozilla/5.0 (X11; Ubuntu; Linux x86_64; rv:55.0) Gecko/20100101 Firefox/55.0', UID: 1, GRID: 1
2017-09-11 07:47:04 INFO [DST x.x.x.139:42194 sid=1] HTTP client connection accepted. User-Agent: `Mozilla/5.0 (X11; Ubuntu; Linux x86_64; rv:55.0) Gecko/20100101 Firefox/55.0', UID: 2, GRID: 2
2017-09-11 07:47:09 INFO [DST x.x.x.139:42206 sid=1] HTTP client connection accepted. User-Agent: `Mozilla/5.0 (X11; Ubuntu; Linux x86_64; rv:55.0) Gecko/20100101 Firefox/55.0', UID: 3, GRID: 3
2017-09-11 07:47:24 DEBUG [SRC x.x.x.24:50898 sid=1] Remote socket closed while waiting for data.
2017-09-11 07:47:24 INFO [SRC x.x.x.24:50898 sid=1] SHOUTcast 1 source disconnected.
2017-09-11 07:47:34 INFO [DST x.x.x.139:42194 sid=1] HTTP client connection closed (30 seconds) [Bytes: 0] Agent: `Mozilla/5.0 (X11; Ubuntu; Linux x86_64; rv:55.0) Gecko/20100101 Firefox/55.0', UID: 2, GRID: 2
2017-09-11 07:47:35 INFO [SRC x.x.x.24:50900 sid=1] SHOUTcast 1 source connection starting.
2017-09-11 07:47:35 INFO [DST x.x.x.139:42206 sid=1] HTTP client connection closed (26 seconds) [Bytes: 0] Agent: `Mozilla/5.0 (X11; Ubuntu; Linux x86_64; rv:55.0) Gecko/20100101 Firefox/55.0', UID: 3, GRID: 3
2017-09-11 07:47:41 INFO [DST x.x.x.139:42220 sid=1] HTTP client connection accepted. User-Agent: `Mozilla/5.0 (X11; Ubuntu; Linux x86_64; rv:55.0) Gecko/20100101 Firefox/55.0', UID: 4, GRID: 4
2017-09-11 07:47:56 INFO [DST x.x.x.139:42220 sid=1] HTTP client connection closed (15 seconds) [Bytes: 144091] Agent: `Mozilla/5.0 (X11; Ubuntu; Linux x86_64; rv:55.0) Gecko/20100101 Firefox/55.0', UID: 4, GRID: 4
2017-09-11 07:47:58 INFO [DST x.x.x.139:42232 sid=1] HTTP client connection accepted. User-Agent: `Mozilla/5.0 (X11; Ubuntu; Linux x86_64; rv:55.0) Gecko/20100101 Firefox/55.0', UID: 5, GRID: 5
3rror is offline   Reply With Quote
Old 11th September 2017, 17:36   #7
3rror
Junior Member
 
Join Date: Mar 2013
Posts: 8
@jcnyct AAC is fine at all bitrates.
3rror is offline   Reply With Quote
Old 11th September 2017, 17:51   #8
jcnyct
Junior Member
 
Join Date: Dec 2016
Location: New York, NY
Posts: 48
our mp3 streams under 128K only work with sample rate set to 44100
jcnyct is offline   Reply With Quote
Old 11th September 2017, 18:42   #9
3rror
Junior Member
 
Join Date: Mar 2013
Posts: 8
It's 44.1khz by default. The frame error only cropped up on the 64bit server. 32bit didn't. Still doesn't work at any stream rate below 80kbits in either 44 or 22khz sample rate on either server.
3rror is offline   Reply With Quote
Old 11th September 2017, 19:34   #10
dopelabs
Senior Member
 
dopelabs's Avatar
 
Join Date: Oct 2006
Location: Silicon Valley
Posts: 496
Send a message via AIM to dopelabs
SHOUTcast Server v2.5.5.732/posix(linux x64)


mono or stereo mp3 stream at 24kbps 32000hz

Stream Status: Stream is up (MP3 @ 24 kbps, 32 kHz)

playback works


moo or stereo mp3 stream at 24kbps 22050hz

Stream Status: Stream is up (MP3 @ 24 kbps, 22.05 kHz)

playback works


24k 23khz mono
code:

$ ffmpeg -hide_banner -i http://127.0.0.1/256aac -c:a mp3 -b:a 24k -ac 1 -ar 32000 -f mp3 - | ./stdin-to-shout.pl -
connected
Input #0, aac, from 'http://127.0.0.1/256aac':
Duration: N/A, bitrate: 255 kb/s
Stream #0:0: Audio: aac (LC), 44100 Hz, stereo, fltp, 255 kb/s
Stream mapping:
Stream #0:0 -> #0:0 (aac (native) -> mp3 (libmp3lame))
Press [q] to stop, [?] for help
Output #0, mp3, to 'pipe:':
Stream #0:0: Audio: mp3 (libmp3lame), 32000 Hz, mono, s16p, 24 kb/s
Metadata:
encoder : Lavc57.102.100 libmp3lame



24k 23khz stereo
code:

$ ffmpeg -hide_banner -i http://127.0.0.1/256aac -c:a mp3 -b:a 24k -ar 32000 -f mp3 - | ./stdin-to-shout.pl -
connected
Input #0, aac, from 'http://127.0.0.1/256aac':
Duration: N/A, bitrate: 255 kb/s
Stream #0:0: Audio: aac (LC), 44100 Hz, stereo, fltp, 255 kb/s
Stream mapping:
Stream #0:0 -> #0:0 (aac (native) -> mp3 (libmp3lame))
Press [q] to stop, [?] for help
Output #0, mp3, to 'pipe:':
Stream #0:0: Audio: mp3 (libmp3lame), 32000 Hz, stereo, s16p, 24 kb/s
Metadata:
encoder : Lavc57.102.100 libmp3lame



24k 22.5khz mono
code:

$ ffmpeg -hide_banner -i http://stream.dubstep.fm/256aac -c:a mp3 -b:a 24k -ac 1 -ar 22050 -f mp3 - | ./stdin-to-shout.pl -
connected
Input #0, aac, from 'http://127.0.0.1/256aac':
Duration: N/A, bitrate: 256 kb/s
Stream #0:0: Audio: aac (LC), 44100 Hz, stereo, fltp, 256 kb/s
Stream mapping:
Stream #0:0 -> #0:0 (aac (native) -> mp3 (libmp3lame))
Press [q] to stop, [?] for help
Output #0, mp3, to 'pipe:':
Stream #0:0: Audio: mp3 (libmp3lame), 22050 Hz, mono, fltp, 24 kb/s
Metadata:
encoder : Lavc57.102.100 libmp3lame



24kbps 22.5khz stereo
code:

dsfmadmin@sjc3:/home/dsfmadmin/bin$ ffmpeg -hide_banner -i http://stream.dubstep.fm/256aac -c:a mp3 -b:a 24k -ar 22050 -f mp3 - | ./stdin-to-shout.pl -
connected
Input #0, aac, from 'http://127.0.0.1/256aac':
Duration: N/A, bitrate: 255 kb/s
Stream #0:0: Audio: aac (LC), 44100 Hz, stereo, fltp, 255 kb/s
Stream mapping:
Stream #0:0 -> #0:0 (aac (native) -> mp3 (libmp3lame))
Press [q] to stop, [?] for help
Output #0, mp3, to 'pipe:':
Stream #0:0: Audio: mp3 (libmp3lame), 22050 Hz, stereo, fltp, 24 kb/s
Metadata:
encoder : Lavc57.102.100 libmp3lame



maybe someday people will stop hosting things on windows =]
dopelabs is offline   Reply With Quote
Old 11th September 2017, 21:34   #11
DJ Egg
Techorator
Winamp & SHOUTcast Team
 
Join Date: Jun 2000
Posts: 35,773
Yikes!

We're looking into it.

Looks like it's just the Windows builds, and bitrates lower than 64k.
DJ Egg is offline   Reply With Quote
Old 14th September 2017, 22:00   #12
BDorin
Junior Member
 
Join Date: Dec 2015
Posts: 6
Hello,

Yes, my stream was on 32 AAC+ but it takes 7-8 seconds to load the stream is very much for a listener, now i`m move on 128 MP3 Stereo and now the stream load in 1-2 seconds.

Is a problem with this version SHOUTcast Server v2.5.5.732.

Best Regards
BDorin is offline   Reply With Quote
Old 16th September 2017, 17:42   #13
chiampa
Junior Member
 
Join Date: Sep 2017
Posts: 1
Quote:
Originally Posted by DJ Egg View Post
Yikes!
Looks like it's just the Windows builds, and bitrates lower than 64k.
I'm having the same issue on CentOS release 6.8 - I can not listen to any stream below 80kbps - I offer a 64kbps stream to help mobile listeners save on data rates.

Also running DNAS 2.5.5.732
chiampa is offline   Reply With Quote
Old 19th September 2017, 09:24   #14
hamsatman
Junior Member
 
Join Date: Sep 2017
Posts: 2
Same problem here on Debian 64bit.
Is there a way to download the previous version of Shoutcast,
until the problem is fixed? I can only download the latest on the website.
hamsatman is offline   Reply With Quote
Old 19th September 2017, 21:05   #15
dopelabs
Senior Member
 
dopelabs's Avatar
 
Join Date: Oct 2006
Location: Silicon Valley
Posts: 496
Send a message via AIM to dopelabs
what were you all running before you got the latest version?

lesson here is, just rename the old version binary file to something like sc_serv2.5.1, then drop the new version in its place. this way you can roll back if you need to.

if anyone needs the previous version you can msg me.
dopelabs is offline   Reply With Quote
Old 25th September 2017, 22:29   #16
osmar17
Junior Member
 
Join Date: Sep 2017
Posts: 1
Hi,

I have six streams, and the DNAS 2.5.5.732 relays only with the 128kbps stream and above. My streams at 64kbps don´t relay... Came back to 2.5.1.724 and the 64kbps was allright again on my CentOs 7 64bit server.
osmar17 is offline   Reply With Quote
Old 25th September 2017, 22:47   #17
BDorin
Junior Member
 
Join Date: Dec 2015
Posts: 6
@osmar17 yes you are right DNAS v2.5.5.732 is broken we wait for a new version ! 733
BDorin is offline   Reply With Quote
Old 30th September 2017, 13:41   #18
BELLonline
Senior Member
 
Join Date: Sep 2006
Posts: 254
Same thing on CentOS7 using the 64bit version. The 32bit version seems to work.

Edit: It worked for a bit anyway, stopped again. Looks like going back to 2.5.1 is the only option.
BELLonline is offline   Reply With Quote
Old 6th October 2017, 22:22   #19
Desavil
Junior Member
 
Join Date: Nov 2016
Posts: 22
I think it's related - http://forums.shoutcast.com/showpost...77&postcount=9
Desavil is offline   Reply With Quote
Old 8th October 2017, 09:51   #20
milosz
Senior Member
 
Join Date: Apr 2006
Location: chicago
Posts: 100
I have a 48k stream, 2.5.5.732 simply DOES NOT WORK.

No audio. No data streamed out. NOTHING. NADA.

SHOUTCAST.COM sees the station but says "cannot play stream"

Suggestion: next version, test on multiple stream bitrates, from 16k to 356k or whatever the highest is.
milosz is offline   Reply With Quote
Old 10th October 2017, 01:03   #21
TheWaffle
Junior Member
 
Join Date: Oct 2017
Posts: 2
I'm also affected by this bug.

Is there a link to a older version to use till the fix?
TheWaffle is offline   Reply With Quote
Old 12th October 2017, 13:57   #22
hamsatman
Junior Member
 
Join Date: Sep 2017
Posts: 2
There's a new version, v2.5.5.733 and this version works.
Thanks for the good work.
hamsatman is offline   Reply With Quote
Old 12th October 2017, 14:00   #23
BELLonline
Senior Member
 
Join Date: Sep 2006
Posts: 254
I can also confirm that the latest build is working well!
BELLonline is offline   Reply With Quote
Old 14th October 2017, 23:39   #24
BDorin
Junior Member
 
Join Date: Dec 2015
Posts: 6
Yes the version 733 work very good Good Job ShoutCast <3 !
BDorin is offline   Reply With Quote
Old 19th October 2017, 22:27   #25
3rror
Junior Member
 
Join Date: Mar 2013
Posts: 8
Yes. v2.5.5.733/win64 audio is working. Thank You. However, now the stream information "Playing Now:" Just defaults to the stream ID. It is not updating from either the automation software or when entered from Winamp. So that's a new issue?
3rror is offline   Reply With Quote
Reply
Go Back   Winamp & SHOUTcast Forums > SHOUTcast > SHOUTcast Technical Support

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump