Old 25th February 2011, 04:14   #1
papadoc
Comfortably Numb
(Forum King)
 
papadoc's Avatar
 
Join Date: Jun 2001
Posts: 4,612
Winamp won't play CD's

When I put a CD in my drive, Winamp comes up but freezes. Nothing happens. I have to force quit Winamp.
If I R-click the CD in My Computer, and tell it to play with WMP, it plays just fine.
Not so with Winamp.

Winamp v5.601
Windows 7 (Just got a new computer with 7)

What am I missing?
papadoc is offline   Reply With Quote
Old 26th February 2011, 15:50   #2
papadoc
Comfortably Numb
(Forum King)
 
papadoc's Avatar
 
Join Date: Jun 2001
Posts: 4,612
Ok, figured this one out on my own...

Disabled everything in in_cdda_dll and CD's now play.
Imagine that? Using something in Winamp that doesn't work.

Is this a bug that's been reported?
papadoc is offline   Reply With Quote
Old 26th February 2011, 18:17   #3
ujay
Forum King
 
ujay's Avatar
 
Join Date: Jul 2001
Location: London
Posts: 6,072
Hi papadoc, good to hear from you again

You should only need to switch off the 'Use Sonic' option, as this is the most likely cause of CD playback and ripping problems. Why the devs didn't get rid of this POS long ago I can never understand.

Do not switch off 'Enable digital extraction ... ' or you won't be able to rip anything. (Error - can't find encoder etc.)

You can ignore 'Sampling'

You should be able to use 'MusicID' (the old CDDB) without problems.

Can you add the following to the end of your Prefs > Titles > ATF string [ - %cdengine%].
and report back with what you see playing a track from a CD.
Make sure you have 'Enable digital extraction ... ' switched on. Should be one of Sonic, SPTI, ASPI, MCI.

The two main drawbacks to switching off Sonic are
No Burning support, no big deal really, it can only handle audio CDs anyway.
No IMAPI support for disk info. (Rip & Burn section)

Take care

UJ
ujay is offline   Reply With Quote
Old 26th February 2011, 22:23   #4
papadoc
Comfortably Numb
(Forum King)
 
papadoc's Avatar
 
Join Date: Jun 2001
Posts: 4,612
Hey ujay. Good to see you're still around.

I switched everything back on except "Use Sonic Engine..." and the CD brings Winamp right up playing like it should. It's also putting all the tracks into the playlist like it should. So all is good.
papadoc is offline   Reply With Quote
Reply
Go Back   Winamp & Shoutcast Forums > Winamp > Winamp Technical Support

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump