Old 19th November 2010, 17:49   #1
athegn
Member
 
Join Date: Oct 2007
Posts: 61
Control PC Winamp through my Android

When I play songs on my PC, connected via a separate DAC to my hifi, I open Winamp select a Genre, then select an album, then tracks within the album, then play.

I want to be able to do just that from my armchair using my android mobile connected via my home wifi setup; don't want to create playlists as the Genre/Album is in effect my playlists.

I don't want to stream the Winamp music back to my mobile; just use it as a remote control.

Can Winamp Remote or any other software do this?

(I asked this in the Remote Winamp forum and it was suggested I tried it here if the suggestions do not work; they all require creating playlists!)
athegn is offline   Reply With Quote
Old 15th December 2010, 02:49   #2
eyedawg
Junior Member
 
Join Date: Oct 2006
Posts: 5
you can use boxee as your media player and get the boxee remote app for android
eyedawg is offline   Reply With Quote
Old 4th January 2011, 06:14   #3
MrSinatra
Forum King
 
MrSinatra's Avatar
 
Join Date: Dec 2004
Location: WKPS, State College
Posts: 4,450
Send a message via AIM to MrSinatra
anyone tried this?

http://android.malzner.net/

PENN STATE Radio or http://www.LION-Radio.org/
--
BUG #1 = Winamp skips short tracks
Wish #1 = Multiple Column Sorting
Wish #2 = Add TCMP/Compilation editing
MrSinatra is online now   Reply With Quote
Old 7th January 2011, 18:28   #4
Riccko
Junior Member
 
Join Date: Dec 2010
Posts: 5
cocntrol winamp from android

I use this android program

http://www.geb-dev.de/index.php/Home.html

try the free app first to see how you get on with it
Riccko is offline   Reply With Quote
Old 24th January 2011, 02:29   #5
WhammyDroid
Junior Member
 
Join Date: Oct 2010
Posts: 20
Search for Lazik on XDA Developers.
WhammyDroid is offline   Reply With Quote
Old 24th February 2011, 16:59   #6
MrSinatra
Forum King
 
MrSinatra's Avatar
 
Join Date: Dec 2004
Location: WKPS, State College
Posts: 4,450
Send a message via AIM to MrSinatra
Quote:
Originally Posted by WhammyDroid View Post
Search for Lazik on XDA Developers.
http://www.bypops.com/

http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=761851

haven't tried it tho. been using the Pro ver of Riccko's, pretty good but needs album artist support.

PENN STATE Radio or http://www.LION-Radio.org/
--
BUG #1 = Winamp skips short tracks
Wish #1 = Multiple Column Sorting
Wish #2 = Add TCMP/Compilation editing
MrSinatra is online now   Reply With Quote
Old 2nd May 2011, 11:40   #7
harry_berlin
Junior Member
 
Join Date: Oct 2010
Location: Berlin
Posts: 6
or try this http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=427097
harry_berlin is offline   Reply With Quote
Old 9th May 2011, 17:09   #8
Accessory Geeks
Junior Member
 
Join Date: Mar 2011
Posts: 38
Gremote pro for Android users.
Accessory Geeks is offline   Reply With Quote
Old 24th May 2011, 19:29   #9
pred2k
Junior Member
 
Join Date: Jan 2008
Posts: 3
AWESOME! finally found a Android Remote for Winamp!

I tested two and to share my opinion:

Playa Control for Winamp(R) by David Malzner https://market.android.com/details?i...d.playaControl

+ shows your rating of song and you can set/change it
+ can browse the Library
+ comes with a widget (but a very simple one: pause/Play and next Track)
+ "Server" is just a winamp Plugin (dll)
+ Free
- ugly GUI
- Album Art was not displayed on any Song (i have folder.jpg's in any Album Folder)

Lazik currently not available in the market (http://www.bypops.com http://forum.xda-developers.com/show...php?p=14104607)
+ Nice GUI!
+ shows Album Art
+ can browse the Library (also shows Album Art there!!!)
+ can manage multiple Servers
+ "Server" is just a winamp Plugin (dll)
+ Free (theres also a Lazik+ with some xtra stuff avalible)
- does not display Song Ratings
- no widget

what i miss on both remotes: pause winamp when there is a incoming call

aWARemote for Winamp® by GeB Development https://market.android.com/details?i....aWARemoteFree
i did now installed it, because you need to install a server software, i only want a winamp plugin. But it looks not bad.

Tested on my Samsung Galaxy S i9000 with Android 2.2.1
pred2k is offline   Reply With Quote
Old 26th May 2011, 05:09   #10
MrSinatra
Forum King
 
MrSinatra's Avatar
 
Join Date: Dec 2004
Location: WKPS, State College
Posts: 4,450
Send a message via AIM to MrSinatra
i paid for the aWARemote and it was well worth it. now has albumartist support and genre support. the reason it uses a systray app, (not really a "server") is because the systray app can actually start winamp from the phone. obviously a plugin can't do that.

PENN STATE Radio or http://www.LION-Radio.org/
--
BUG #1 = Winamp skips short tracks
Wish #1 = Multiple Column Sorting
Wish #2 = Add TCMP/Compilation editing
MrSinatra is online now   Reply With Quote
Old 19th August 2011, 12:39   #11
sabret00the
Member
 
Join Date: Feb 2006
Location: London (UK)
Posts: 50
Send a message via AIM to sabret00the
Has there been any developments in regards to this? I'm actually totally and utterly confused as to why this isn't a part of the stock Android app?
sabret00the is offline   Reply With Quote
Old 19th August 2011, 19:06   #12
MrSinatra
Forum King
 
MrSinatra's Avatar
 
Join Date: Dec 2004
Location: WKPS, State College
Posts: 4,450
Send a message via AIM to MrSinatra
unrelated. one is a remote control, the other is an android player.

PENN STATE Radio or http://www.LION-Radio.org/
--
BUG #1 = Winamp skips short tracks
Wish #1 = Multiple Column Sorting
Wish #2 = Add TCMP/Compilation editing
MrSinatra is online now   Reply With Quote
Old 19th August 2011, 19:08   #13
sabret00the
Member
 
Join Date: Feb 2006
Location: London (UK)
Posts: 50
Send a message via AIM to sabret00the
An app can't have multiple uses? Winamp for Android should be an extension of the Windows experience not a completely new thing loosely linked.
sabret00the is offline   Reply With Quote
Old 19th August 2011, 19:23   #14
MrSinatra
Forum King
 
MrSinatra's Avatar
 
Join Date: Dec 2004
Location: WKPS, State College
Posts: 4,450
Send a message via AIM to MrSinatra
it is. you can sync your music with the current app.

if anything, they should do their own remote app, not try to jam it into the current player app.

just buy awar, its worth it.

PENN STATE Radio or http://www.LION-Radio.org/
--
BUG #1 = Winamp skips short tracks
Wish #1 = Multiple Column Sorting
Wish #2 = Add TCMP/Compilation editing
MrSinatra is online now   Reply With Quote
Old 19th August 2011, 19:25   #15
sabret00the
Member
 
Join Date: Feb 2006
Location: London (UK)
Posts: 50
Send a message via AIM to sabret00the
In an ideal world, I'd have an app where I can take songs with my via WiFi, i can use as an extended speaker/radio and I can also control. I checked out aWAR but when I see things talking about enter your IP Address, it just makes me think of lazy coding.
sabret00the is offline   Reply With Quote
Old 19th August 2011, 19:35   #16
MrSinatra
Forum King
 
MrSinatra's Avatar
 
Join Date: Dec 2004
Location: WKPS, State College
Posts: 4,450
Send a message via AIM to MrSinatra
i think the avg user would be too confused by one app that is both RC and player. jmo.

as to awar, trust me, its fine. its not lazy coding b/c the idea is that you could remote multiple computer's winamps via multiple IPs. its very easy to use and works well. try the free version if skeptical.

PENN STATE Radio or http://www.LION-Radio.org/
--
BUG #1 = Winamp skips short tracks
Wish #1 = Multiple Column Sorting
Wish #2 = Add TCMP/Compilation editing
MrSinatra is online now   Reply With Quote
Old 20th August 2011, 19:46   #17
sabret00the
Member
 
Join Date: Feb 2006
Location: London (UK)
Posts: 50
Send a message via AIM to sabret00the
Have installed aWAR, it's doing a good job. What does it mean when it asks to download your media library? Is that just the track names or the whole files?
sabret00the is offline   Reply With Quote
Old 21st August 2011, 02:07   #18
MrSinatra
Forum King
 
MrSinatra's Avatar
 
Join Date: Dec 2004
Location: WKPS, State College
Posts: 4,450
Send a message via AIM to MrSinatra
basically, it copies the database of your PC winamp to its own DB on the phone. it doesn't copy the actual files. its a remote only, not a player.

the free one only does 400 or so entries, its just to demonstrate how the pro ver would work.

PENN STATE Radio or http://www.LION-Radio.org/
--
BUG #1 = Winamp skips short tracks
Wish #1 = Multiple Column Sorting
Wish #2 = Add TCMP/Compilation editing
MrSinatra is online now   Reply With Quote
Old 4th November 2011, 15:42   #19
steviaggio
Junior Member
 
Join Date: Nov 2011
Posts: 1
Quote:
Originally Posted by pred2k View Post
AWESOME! finally found a Android Remote for Winamp!

I tested two and to share my opinion:

Playa Control for Winamp(R) by David Malzner https://market.android.com/details?i...d.playaControl

+ shows your rating of song and you can set/change it
+ can browse the Library
+ comes with a widget (but a very simple one: pause/Play and next Track)
+ "Server" is just a winamp Plugin (dll)
+ Free
- ugly GUI
- Album Art was not displayed on any Song (i have folder.jpg's in any Album Folder)

Lazik currently not available in the market (http://www.bypops.com http://forum.xda-developers.com/show...php?p=14104607)
+ Nice GUI!
+ shows Album Art
+ can browse the Library (also shows Album Art there!!!)
+ can manage multiple Servers
+ "Server" is just a winamp Plugin (dll)
+ Free (theres also a Lazik+ with some xtra stuff avalible)
- does not display Song Ratings
- no widget

what i miss on both remotes: pause winamp when there is a incoming call

aWARemote for Winamp® by GeB Development https://market.android.com/details?i....aWARemoteFree
i did now installed it, because you need to install a server software, i only want a winamp plugin. But it looks not bad.

Tested on my Samsung Galaxy S i9000 with Android 2.2.1
Hi- Same problem with Playa, no art whatsoever shows up on the app. Any luck with this since your last post? Thanks...
steviaggio is offline   Reply With Quote
Old 31st January 2012, 08:42   #20
keiron99
Junior Member
 
Join Date: Jan 2012
Posts: 3
Quote:
Originally Posted by MrSinatra View Post
basically, it copies the database of your PC winamp to its own DB on the phone. it doesn't copy the actual files. its a remote only, not a player.

the free one only does 400 or so entries, its just to demonstrate how the pro ver would work.
Hi..I'm new to the forum revisiting Winamp after a couple of years away, and trying to set things up so I can control my PC with my android phone.

I downloaded aWARemote but it only picks up 29 albums (it's always my Marillion and David Gilmour for some reason), despite me having many thousands! Is this the limit you refer to? I don't believe it mentions that on the android market description of the app. Will the paid for version lift that restriction?

Also, it only seems to display the album art for a few albums, despite all my albums being tagged (I assume correctly). Any idea why this is so? Thanks.
keiron99 is offline   Reply With Quote
Old 31st January 2012, 21:00   #21
sabret00the
Member
 
Join Date: Feb 2006
Location: London (UK)
Posts: 50
Send a message via AIM to sabret00the
Quote:
Originally Posted by keiron99 View Post
Hi..I'm new to the forum revisiting Winamp after a couple of years away, and trying to set things up so I can control my PC with my android phone.

I downloaded aWARemote but it only picks up 29 albums (it's always my Marillion and David Gilmour for some reason), despite me having many thousands! Is this the limit you refer to? I don't believe it mentions that on the android market description of the app. Will the paid for version lift that restriction?

Also, it only seems to display the album art for a few albums, despite all my albums being tagged (I assume correctly). Any idea why this is so? Thanks.
Did you get the pro version?
sabret00the is offline   Reply With Quote
Old 31st January 2012, 21:09   #22
keiron99
Junior Member
 
Join Date: Jan 2012
Posts: 3
Hi.

No. I just got the free version to try. I can see now that it is indeed limited to 400 songs, so would need to get the pro version.

I have been trying it out though and although for the most part I like it there are a couple of limitations.

Firstly - as far as I can tell - when I am listening to a track, I can't tell what album it is. Just the Artist and Track Title are displayed above the artwork. Why not the Album Title too?

Second - and a real bummer - because I have in the last couple of years been using Itunes, most of the artwork is embedded in the files. For these files, the artwork does not display on the phone. For those files where the art is saved in the folder as a seperate jpeg, it does display. Is there an easy way to copy the embedded image and paste it into the thousands of folders I have?

Thanks
keiron99 is offline   Reply With Quote
Old 1st February 2012, 03:15   #23
MrSinatra
Forum King
 
MrSinatra's Avatar
 
Join Date: Dec 2004
Location: WKPS, State College
Posts: 4,450
Send a message via AIM to MrSinatra
u could probably program www.mp3tag.de/en to extract the art from the first file in every album folder to make a folder.jpg but if you have more than one art per file in a folder, u'll have to pick just one.

PENN STATE Radio or http://www.LION-Radio.org/
--
BUG #1 = Winamp skips short tracks
Wish #1 = Multiple Column Sorting
Wish #2 = Add TCMP/Compilation editing
MrSinatra is online now   Reply With Quote
Old 1st February 2012, 06:00   #24
keiron99
Junior Member
 
Join Date: Jan 2012
Posts: 3
Thanks. I have had a play around with mp3 Tag. Whilst I can do it manually, there is no obvious means of getting it to do it automatically for me.

Am I perhaps misinterpreting the situation? Am I right in thinking that the art image has to be saved as a separate file within the folder?
keiron99 is offline   Reply With Quote
Old 2nd February 2012, 03:28   #25
MrSinatra
Forum King
 
MrSinatra's Avatar
 
Join Date: Dec 2004
Location: WKPS, State College
Posts: 4,450
Send a message via AIM to MrSinatra
there are ways to automate actions in mp3tag, but i don't know how, might want to ask in their forums.

as to your diagnosis, i don't use embeds, but i suspect your're correct. still, thats something u can test on your own.

PENN STATE Radio or http://www.LION-Radio.org/
--
BUG #1 = Winamp skips short tracks
Wish #1 = Multiple Column Sorting
Wish #2 = Add TCMP/Compilation editing
MrSinatra is online now   Reply With Quote
Old 10th August 2013, 18:59   #26
athegn
Member
 
Join Date: Oct 2007
Posts: 61
I already have a thread on a problem with Winamp/Playa Control (thought with Winamp but now realise with Playa Control):-

http://forums.winamp.com/showthread....=1#post2956663

I cannot find a way to remove a stopped track from the main Winamp player via Playa Control. I can remove it from "Winamp Playlist" but have no way to select the new track and just play the new track; as I can when using Winamp directly.

So want to try aWARemote. First problem with free trial, aWARemote cannot find server 192.168.1.69 (port 8769) The IP address is confirmed by ipconfig and is the same as used by Playa Control. Could it be the port number that is wrong? If so where can I find the correct port number?
athegn is offline   Reply With Quote
Old 26th October 2013, 18:26   #27
acmeseed
Junior Member
 
Join Date: Jan 2010
Posts: 3
I own WinAmp Pro and just purchased the Android Pro version, I can't figure out how to set it up to control my PC library from my phone as a remote controller. Is there a place where I can find instructions on how to do this?

I can control the phone from within Winamp and send music to it, but that is not what I want to do.

I will greatly appreciate your response.
acmeseed is offline   Reply With Quote
Old 26th October 2013, 18:29   #28
DrO
Winamp & SHOUTcast Team
 
DrO's Avatar
 
Join Date: Sep 2003
Posts: 25,121
there is no native functionality to do what you're trying to achieve (hence no documentation). would need to look at 3rd party plug-ins / apps to try to achieve it (if there are any out there).
DrO is offline   Reply With Quote
Old 26th October 2013, 18:41   #29
acmeseed
Junior Member
 
Join Date: Jan 2010
Posts: 3
Thanks,

It would be nice to do this. I had read the description of one of the apps in the Google store and thought it was already built-in to Winamp.

"The combination of the RemoteControl plugin for Winamp and the Android app allows fast and easy control of the Winamp playback over wifi. The plugin synchronizes Winamp with the app so you can sit on the sofa while browsing through your favourite playlist"
acmeseed is offline   Reply With Quote
Old 26th October 2013, 19:57   #30
MrSinatra
Forum King
 
MrSinatra's Avatar
 
Join Date: Dec 2004
Location: WKPS, State College
Posts: 4,450
Send a message via AIM to MrSinatra
acme,

just buy awar. its well worth it.

PENN STATE Radio or http://www.LION-Radio.org/
--
BUG #1 = Winamp skips short tracks
Wish #1 = Multiple Column Sorting
Wish #2 = Add TCMP/Compilation editing
MrSinatra is online now   Reply With Quote
Old 27th October 2013, 02:48   #31
JMullins
Junior Member
 
Join Date: Feb 2013
Posts: 30
I will second MrSinatra. Buy aWar it is worth every penny.
JMullins is offline   Reply With Quote
Old 9th November 2013, 19:46   #32
JMullins
Junior Member
 
Join Date: Feb 2013
Posts: 30
aWar remote has just been upgraded. Slick new interface with lots of new features. The one I like best is a sleep timer (in the pro version) it lets me go to bed listening to tunes and then stop after a while. It will even let you power off the computer.
JMullins is offline   Reply With Quote
Reply
Go Back   Winamp Forums > Winamp > Winamp for Android

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump