Old 19th March 2011, 12:27   #1
mjeppo
Junior Member
 
Join Date: Mar 2011
Posts: 19
Memory usage when adding files

When I add files (just mp3's) to the media library, memory usage of Winamp will slowly rise to about 1.2 GB and than Winamp crashes. I know my collection is large (141 K +, 1TB) but other mediaplayers don't seem to have this problem. I found a workaround whereby I keep track of memory usage in taskmanager, cancel the adding files progress when it reaches 1.1GB memory, shut down WA, restart it and then continue adding. This method has worked so far but I would like to be able to add my music unattended!

Somebody know how to fix this?

Specs:
dual core AMD with 6gb ram on M2N-SLI Deluxe
Win 7 x64
Winamp 5.6.1 (Clean) installed on 2GB RAMDisk drive

mjeppo is offline   Reply With Quote
Old 19th March 2011, 13:50   #2
Jiijapoa
Junior Member
 
Join Date: Nov 2010
Posts: 10
check for some viruses, why dont you try to perform full scan..
Jiijapoa is offline   Reply With Quote
Old 19th March 2011, 14:23   #3
mjeppo
Junior Member
 
Join Date: Mar 2011
Posts: 19
No, can't be a virus. At least, not according to Norton IS, NOD32 or AVG. Furthermore, problem arises at my server pc and laptop as well. Seems to be the 'gathering of information' on the files that eats the memory
mjeppo is offline   Reply With Quote
Old 20th March 2011, 16:20   #4
Nog69
Junior Member
 
Join Date: Mar 2011
Posts: 1
It's not a memory or virus issue. This has been a problem plaguing Winamp for years, but the developers refuse to acknowledge or do anything about it. There are literally dozens of posts throughout this forum complaining of this problem back to 2001, and not one single response from a Winamp developer or tech support even acknowledging it. They are either already aware of this problem for several years, or they are complete retards, or they are just giving everyone the middle finger and saying "have a really large media library? Tough crap. Use somebody else's media player to manage your library, cuz we don't want your business". I've been pouring thru these forums for the last 2 years hoping Winamp will eventually respond, but the only response I've seen is them removing responses like this one. They don't like bad press, but not enough to fix this growing problem.
Nog69 is offline   Reply With Quote
Old 21st March 2011, 05:41   #5
mjeppo
Junior Member
 
Join Date: Mar 2011
Posts: 19
@Nog69, thanks for your response, I was afraid of this... Well, I guess it's time to go back to Mediamonkey then. Or would you suggest another player?
mjeppo is offline   Reply With Quote
Old 21st March 2011, 06:53   #6
MrSinatra
Forum King
 
MrSinatra's Avatar
 
Join Date: Dec 2004
Location: WKPS, State College
Posts: 5,620
Send a message via AIM to MrSinatra
i have 50k files and don't see a similar issue. what plugins do u guys have?

PENN STATE Radio or http://www.LION-Radio.org/
--
BUG #1 = Winamp skips short tracks
Wish #1 = Multiple Column Sorting
Wish #2 = Add TCMP/Compilation editing
MrSinatra is offline   Reply With Quote
Old 21st March 2011, 07:20   #7
mjeppo
Junior Member
 
Join Date: Mar 2011
Posts: 19
As said, clean install of WA, so no plugins other than those already in WA itself.
mjeppo is offline   Reply With Quote
Old 21st March 2011, 07:26   #8
MrSinatra
Forum King
 
MrSinatra's Avatar
 
Join Date: Dec 2004
Location: WKPS, State College
Posts: 5,620
Send a message via AIM to MrSinatra
what filetypes? ext drive?

PENN STATE Radio or http://www.LION-Radio.org/
--
BUG #1 = Winamp skips short tracks
Wish #1 = Multiple Column Sorting
Wish #2 = Add TCMP/Compilation editing
MrSinatra is offline   Reply With Quote
Old 21st March 2011, 07:43   #9
DrO
 
Join Date: Sep 2003
Posts: 27,873
Quote:
Originally Posted by mjeppo View Post
As said, clean install of WA, so no plugins other than those already in WA itself.
would still make sense to provide a plug-ins list as sadly too many people have said that and it transpires and old plug-in is still there -> http://forums.winamp.com/showthread....161361#plugins

-daz
DrO is offline   Reply With Quote
Old 21st March 2011, 07:45   #10
mjeppo
Junior Member
 
Join Date: Mar 2011
Posts: 19
As said, just mp3 files. The drives I use now is a network drive, but I also tried it from my main drive (with OS on it) and on a secondary drive on the PC. So that doesn't seem to influence memory usage. Furthermore I tried the 'classic' WA skin to see if that would help.
When my library consisted of 50K songs I didn't have this problem either but since I passed the 100K+ line problems have persisted.
It seems that the number of files determines whether this problem occurs.
mjeppo is offline   Reply With Quote
Old 21st March 2011, 08:58   #11
mjeppo
Junior Member
 
Join Date: Mar 2011
Posts: 19
This is what I got from "One for Nunz":
Installed Winamp plug-in list
Generated by 'One for Nunz v5.1' on 21-3-2011 at 10:57:25

<< Winamp Information >>

Winamp.ini path is: C:\Users\Mjeppo\AppData\Roaming\Winamp\Winamp.ini
Plug-in directory is: C:\Program Files\Winamp\Plugins
Visualisation directory is: C:\Program Files\Winamp\Plugins
DSP directory is: C:\Program Files\Winamp\Plugins
Skin directory is: C:\Program Files\Winamp\Skins
Language Pack directory is: C:\Program Files\Winamp\Lang

Using Winamp version: 5.6 (Build 3091 FINAL_2010_1209_101555)
Winamp Elevator build: Build 3091 FINAL_2010_1209_101555

Current skin: Winamp base skin (Classic skin)
Sonic Burning Engine is not installed

<< OS Information >>

Running on: Windows 7
Memory available: 1.49 GB


<< Input plug-ins >>

Nullsoft FLAC Decoder v2.3 [in_flac.dll]
Nullsoft MIDI Player v3.2 [in_midi.dll]
Nullsoft MPEG Audio Decoder v4.94 [in_mp3.dll]
Nullsoft MP4 Demuxer v2.3 [in_mp4.dll]
Nullsoft Vorbis Decoder v1.58 [in_vorbis.dll]
Nullsoft Waveform Decoder v3.19 [in_wave.dll]
Nullsoft Windows Media Decoder v3.6 [in_wm.dll]

<< Output plug-ins >>

Nullsoft DirectSound Output v2.6 (d) [out_ds.dll]
Nullsoft WaveOut Output v2.13 (d) [out_wave.dll] [active]

<< Visualisation plug-ins >>

No plug-ins of this type are installed

<< DSP plug-ins >>

No plug-ins of this type are installed

<< General Purpose plug-ins >>

Nullsoft Modern Skins Support v1.42 [gen_ff.dll]
Nullsoft Global Hotkeys v1.9 [gen_hotkeys.dll]
Nullsoft Media Library v3.50 [gen_ml.dll]
One for Nunz v5.1 [gen_nunzio.dll]

<< Media Library plug-ins >>

Nullsoft Now Playing v3.9 [ml_nowplaying.dll]
Nullsoft Local Media v2.94 [ml_local.dll]
Nullsoft Playlists v1.2 [ml_playlists.dll]
Nullsoft History v1.9 [ml_history.dll]
Nullsoft Playlist Generator v1.6 [ml_plg.dll]

<< Encoder plug-ins >>

[enc_aacplus.dll]
aacPlus (HE-AAC) Encoder v1.31
aacPlus (HE-AAC) High Bitrate Encoder v1.31
LC-AAC Encoder v1.31
MP4/aacPlus (HE-AAC) Encoder v1.31
MP4/aacPlus (HE-AAC) High Bitrate Encoder v1.31
MP4/LC-AAC Encoder v1.31
[enc_flac.dll]
FLAC Encoder v2.3 (libFLAC v1.2.1)
[enc_lame.dll]
MP3 Encoder v1.36
[enc_wav.dll]
WAV Encoder v1.02a
[enc_wma.dll]
WMA Encoder v1.22a

<< Summary of system components (*.w5s) >>
(These are not included in the plug-in counts below)
aacPlusDecoder.w5s (231kb)
albumart.w5s (22kb)
auth.w5s (170kb)
bmp.w5s (19kb)
dlmgr.w5s (16kb)
filereader.w5s (14kb)
gif.w5s (19kb)
gracenote.w5s (16kb)
jnetlib.w5s (609kb)
jpeg.w5s (151kb)
ombrowser.w5s (294kb)
playlist.w5s (82kb)
png.w5s (84kb)
primo.w5s (13kb)
tagz.w5s (21kb)
timer.w5s (34kb)
vlb.w5s (120kb)
xml.w5s (88kb)

<< Summary of all dlls in the root winamp folder (*.dll) >>
(These are not included in the plug-in counts below)
burnlib.dll (81kb) [not loaded]
elevatorps.dll (45kb) [not loaded]
libFLAC.dll (133kb) [loaded]
libmp4v2.dll (176kb) [not loaded]
libsndfile.dll (247kb) [loaded]
nde.dll (72kb) [loaded]
nsutil.dll (52kb) [loaded]
tataki.dll (82kb) [loaded]
zlib.dll (46kb) [loaded]

<< Summary of all dlls in the plugins\gracenote folder (*.dll) >>
(These are not included in the plug-in counts below)
CDDBControlWinamp.dll (1577kb) [not loaded]
CddbMusicIDWinamp.dll (905kb) [not loaded]
CddbPlaylist2Winamp.dll (1101kb) [not loaded]
CDDBUIWinamp.dll (1021kb) [not loaded]

<< Summary of installed plug-ins >>

7 Input plug-ins installed
2 Output plug-ins installed
0 Visualisation plug-in installed
0 DSP plug-in installed
4 General Purpose plug-ins installed
5 Media Library plug-ins installed
5 Encoder plug-ins installed

Total: 23 plug-ins installed
mjeppo is offline   Reply With Quote
Old 21st March 2011, 21:01   #12
MrSinatra
Forum King
 
MrSinatra's Avatar
 
Join Date: Dec 2004
Location: WKPS, State College
Posts: 5,620
Send a message via AIM to MrSinatra
the first thing i notice is it says winamp 5.6

are you sure you are using 5.61, (not 5.6 or 5.601?)

may not fix your issue, but the db was improved. i don't recognize some of those dlls either but DrO would know better.

i have seen other forum threads about this kind of thing, but it would be better if we knew what the threshold is #wise for when it goes from working to problematic.

PENN STATE Radio or http://www.LION-Radio.org/
--
BUG #1 = Winamp skips short tracks
Wish #1 = Multiple Column Sorting
Wish #2 = Add TCMP/Compilation editing
MrSinatra is offline   Reply With Quote
Old 21st March 2011, 21:18   #13
JonnyMac
Moderator
 
JonnyMac's Avatar
 
Join Date: Dec 2000
Posts: 14,384
Quote:
From the Winamp 5.61 Change Log...

Fixed: [in_mp3] APEv2 memory leak
You can download WA 5.61 here.

Please do not PM me for tech support. Any request for tech support through PM will be ignored.
Read the Stickies
---> | | | | <--- Knowledge is power
JonnyMac is offline   Reply With Quote
Old 22nd March 2011, 06:47   #14
mjeppo
Junior Member
 
Join Date: Mar 2011
Posts: 19
I downloaded WA from the main site yesterday, so I'm pretty sure it's 5.61. I guess "One for Nunz" just doesn't show that.
mjeppo is offline   Reply With Quote
Old 22nd March 2011, 06:49   #15
mjeppo
Junior Member
 
Join Date: Mar 2011
Posts: 19
Oh, I'm sorry, I just noticed I didn't have 5.6.1 but 5.6.01 ... Slightly different. I will run media adding again...
mjeppo is offline   Reply With Quote
Old 22nd March 2011, 07:39   #16
mjeppo
Junior Member
 
Join Date: Mar 2011
Posts: 19
Unfortunately WA crashes at 16%...
mjeppo is offline   Reply With Quote
Old 22nd March 2011, 07:51   #17
MrSinatra
Forum King
 
MrSinatra's Avatar
 
Join Date: Dec 2004
Location: WKPS, State College
Posts: 5,620
Send a message via AIM to MrSinatra
do you have ape tags? is it always at the same scan location? have you tried removing possible offending files? have you run the excellent mp3val utility on them? have you stripped all extra tags from files except id3v2.3?

PENN STATE Radio or http://www.LION-Radio.org/
--
BUG #1 = Winamp skips short tracks
Wish #1 = Multiple Column Sorting
Wish #2 = Add TCMP/Compilation editing
MrSinatra is offline   Reply With Quote
Old 22nd March 2011, 08:12   #18
mjeppo
Junior Member
 
Join Date: Mar 2011
Posts: 19
Quote:
Originally Posted by JonnyMac View Post
You can download WA 5.61 here.
I started to batch-tag my mp3's as ID3v2 only, see what happens then.
I'm not familiar with the mp3val utility, can I run that from WA, do I have to download this?
What do you mean by offending files, curse words ans such?
mjeppo is offline   Reply With Quote
Old 22nd March 2011, 08:21   #19
mjeppo
Junior Member
 
Join Date: Mar 2011
Posts: 19
Quote:
Originally Posted by MrSinatra View Post
do you have ape tags? is it always at the same scan location? have you tried removing possible offending files? have you run the excellent mp3val utility on them? have you stripped all extra tags from files except id3v2.3?
I started to batch-tag my mp3 files to IDv1 and IDv2 only to get rid of Ape and will see if that helps. Is there an easier way to remove APE tags?
What do you mean with offending files? Curse words and such? You think that makes WA crash?? Since we are quite liberal here in The Netherlands that is unimaginable for me...

I'm not familiar with mp3val utility, but I downloaded it and will run it after re-tagging.

Will let you know the results.
mjeppo is offline   Reply With Quote
Old 22nd March 2011, 15:21   #20
mjeppo
Junior Member
 
Join Date: Mar 2011
Posts: 19
Sorry for the double reply...
I tested a subfolder with 38K* files, mp3val fixed some files, never a bad thing! Didn't help my memory though. Not one bit in fact.

Tagging will be the next step. Results shortly.
mjeppo is offline   Reply With Quote
Old 22nd March 2011, 19:45   #21
MrSinatra
Forum King
 
MrSinatra's Avatar
 
Join Date: Dec 2004
Location: WKPS, State College
Posts: 5,620
Send a message via AIM to MrSinatra
offending files just means any that might be causing the memory issue.

here's what i am suggesting:

1. get www.mp3tag.de/en and configure it so it removes ALL tags EXCEPT id3v2.3 ones. you do not want or need any other tags in your files. if you configure the app correctly, when you click remove tags it will leave only v2.3 ones behind. you don't want or need v1.1 tags either. if a file doesn't have v2.3 tags then on those files, highlight them and do an "undo" on them, and whatever was in another tag for it will now be in a proper v2.3 tag

make sure you show your "tags" column and see something like this for all mp3s:

id3v2.3 (id3v2.3)

2. after you get the tags straight, run mp3val on all your files, and fix em. if you come across a stubborn vbr that it won't help, run vbrfix by moonbase on it.

PENN STATE Radio or http://www.LION-Radio.org/
--
BUG #1 = Winamp skips short tracks
Wish #1 = Multiple Column Sorting
Wish #2 = Add TCMP/Compilation editing
MrSinatra is offline   Reply With Quote
Old 22nd March 2011, 19:53   #22
MrSinatra
Forum King
 
MrSinatra's Avatar
 
Join Date: Dec 2004
Location: WKPS, State College
Posts: 5,620
Send a message via AIM to MrSinatra
Quote:
Originally Posted by mjeppo View Post
I downloaded WA from the main site yesterday, so I'm pretty sure it's 5.61. I guess "One for Nunz" just doesn't show that.
this is what you should see:

Using Winamp version: 5.61 (Build 3133 FINAL_2011_0317_192702)

PENN STATE Radio or http://www.LION-Radio.org/
--
BUG #1 = Winamp skips short tracks
Wish #1 = Multiple Column Sorting
Wish #2 = Add TCMP/Compilation editing
MrSinatra is offline   Reply With Quote
Old 22nd March 2011, 20:00   #23
mjeppo
Junior Member
 
Join Date: Mar 2011
Posts: 19
Thanks Frank! I will go and put your advise to work. I hope my memory won't be offended anymore afterwards...
mjeppo is offline   Reply With Quote
Old 22nd March 2011, 20:14   #24
MrSinatra
Forum King
 
MrSinatra's Avatar
 
Join Date: Dec 2004
Location: WKPS, State College
Posts: 5,620
Send a message via AIM to MrSinatra
also, once you've done all that, if you still have an issue, scan your library in ~20k chunks. see if one of the chunks still has an issue while the other ones don't. u may be able to localize the issue to certain files as opposed to all of them. (i also wonder if any of the files have drm on them, but lets not worry about that for now)

PENN STATE Radio or http://www.LION-Radio.org/
--
BUG #1 = Winamp skips short tracks
Wish #1 = Multiple Column Sorting
Wish #2 = Add TCMP/Compilation editing
MrSinatra is offline   Reply With Quote
Old 23rd March 2011, 12:12   #25
mjeppo
Junior Member
 
Join Date: Mar 2011
Posts: 19
I think removing the APE tag did the trick! I removed them from all my files and did a quick test with one of the subfolders with about 40K+ songs to see the memory usage. I was pleasantly surprised to see the result! Stable at around 25MB... Just to be safe I'm running mp3val on all files again.

Thanks for the help!
mjeppo is offline   Reply With Quote
Old 23rd March 2011, 19:16   #26
MrSinatra
Forum King
 
MrSinatra's Avatar
 
Join Date: Dec 2004
Location: WKPS, State College
Posts: 5,620
Send a message via AIM to MrSinatra
were you using 5.61 tho? b/c if you were, then the bug JonnyMac quoted is not fixed!

PENN STATE Radio or http://www.LION-Radio.org/
--
BUG #1 = Winamp skips short tracks
Wish #1 = Multiple Column Sorting
Wish #2 = Add TCMP/Compilation editing
MrSinatra is offline   Reply With Quote
Old 23rd March 2011, 19:52   #27
mjeppo
Junior Member
 
Join Date: Mar 2011
Posts: 19
Yes, I was using 5.61... So clearly no bug fixed! Keep away from APE when using Winamp.
mjeppo is offline   Reply With Quote
Reply
Go Back   Winamp & Shoutcast Forums > Winamp > Winamp Technical Support

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump