Old 27th June 2005, 06:12   #1
Wosat
Junior Member
 
Join Date: Jun 2005
Posts: 1
DirectShow problem, mpeg-2 upside down

Going from 5.092 to 5.093 caused mpeg-2 video to start displaying upside-down. My MPEG-2 + DRM .TIVO files are also affected. (.TiVo files are come from TiVo to Go)

I have a P4 with a ATI 9600XT video card and XP Pro.

The filters I'm using are:
DScaler Mpeg2 Video Decoder
Elecard MPEG2 Demultiplexer
MPEG Audio Decoder

Windows Media Player still plays fine.

So, if this could be fixed some time, yeah, that'd be greeeat.

- Chris
Wosat is offline   Reply With Quote
Old 27th June 2005, 11:22   #2
DJ Egg
Techorator
Winamp & SHOUTcast Team
 
Join Date: Jun 2000
Posts: 35,821
Hmm... interesting. This has actually been reported a couple of times already, and one of the users sent me a sample mpeg2 video, and I still couldn't reproduce the problem.
http://forums.winamp.com/showthread....69#post1706569
http://forums.winamp.com/showthread.php?threadid=219606

I'm using latest ffdshow mpeg2/mpeg4 ds filter,
as configured in the 2nd screenshot below...
(1st screenshot is of the received sample file)

http://www.btinternet.com/~meggamusi...namp/mpeg2.jpg
http://www.btinternet.com/~meggamusi...mp/ffdshow.jpg
DJ Egg is offline   Reply With Quote
Old 30th June 2005, 00:19   #3
carolyng808
Junior Member
 
Join Date: Jun 2005
Posts: 1
I followed the above instructions and the problem is still not fixed.
carolyng808 is offline   Reply With Quote
Old 30th June 2005, 10:18   #4
DJ Egg
Techorator
Winamp & SHOUTcast Team
 
Join Date: Jun 2000
Posts: 35,821
Well, we can't really help unless you provide all the required information - like in mine and Wosat's posts above.
DJ Egg is offline   Reply With Quote
Old 26th September 2005, 06:11   #5
Sandshark
Junior Member
 
Join Date: Sep 2005
Location: Florida
Posts: 3
Me too - some details

My system crashed and after I reinstalled everything, including upgrading to 5.1, I get the upside-down (actually top-to-bottom mirror image) problem on some files. Some of these files are downloaded files where they are labeled as being "vob" or "SVCD" (and I suspect they are all one of these, just not labeled as such).

When I do a file info, it says it is using the Roxio MPEG2 codec, even though I have ffdshow installed and MPEG2 enabled as in the example given.

I do have Roxio Easy Media Creator 7.0 installed, if it has any bearing. It was installed prior to WinAmp and ffdshow.

WMP displays the same files fine and says it is using the same codec.
Sandshark is offline   Reply With Quote
Old 22nd November 2005, 11:57   #6
d00q
Junior Member
 
Join Date: Nov 2005
Location: Gothenburg
Posts: 1
Crappy Roxio MPEG2 Video decoder

I have the upside down problem too. It seems like Winamp uses Roxio MPEG2 Video decoder and not FFDShow!
How do a force Winamp to use FFSShow:s decoder?

Thanks,
d00q is offline   Reply With Quote
Old 22nd November 2005, 12:14   #7
DJ Egg
Techorator
Winamp & SHOUTcast Team
 
Join Date: Jun 2000
Posts: 35,821
You need to configure ffdshow as in my 2nd screenshot above.

Start > Programs > ffdshow > video decoder config
Codecs Page
Scroll down for MPEG2
Click where it says 'disabled' next to it
and change it to one of 'libavcodec' or 'libmpeg2' c/o the drop-down menu
DJ Egg is offline   Reply With Quote
Old 5th December 2005, 22:36   #8
Sandshark
Junior Member
 
Join Date: Sep 2005
Location: Florida
Posts: 3
Have tried both options with no joy.
Sandshark is offline   Reply With Quote
Old 5th December 2005, 23:03   #9
DJ Egg
Techorator
Winamp & SHOUTcast Team
 
Join Date: Jun 2000
Posts: 35,821
Find out whatever the filename is for this crappy Roxio codec (it'll probably be an *.ax or .dll file, maybe MGIVideoMPEG.DLL) and unregister it with regsvr32

start > run
regsvr32 /u "x:\path\to\filename.dll"


Then try ffdshow again.
DJ Egg is offline   Reply With Quote
Old 8th December 2005, 06:21   #10
Sandshark
Junior Member
 
Join Date: Sep 2005
Location: Florida
Posts: 3
JOY!!!

The necessary command is (all on one line):
regsvr32 /u "c:\program files\common files\roxio shared\sharedcom\mpeg2vidcodec.dll"

And while I was at it, I unregistered their demuxer with:
regsvr32 /u "c:\program files\common files\roxio shared\sharedcom\mpeg2muxer.dll"

Thank you VERY much.
Sandshark is offline   Reply With Quote
Old 8th December 2005, 11:22   #11
DJ Egg
Techorator
Winamp & SHOUTcast Team
 
Join Date: Jun 2000
Posts: 35,821
Cool. Thanks for the info :-)

/me makes a note of the paths & filenames
DJ Egg is offline   Reply With Quote
Old 26th November 2006, 16:04   #12
mr-mikey
Junior Member
 
Join Date: Nov 2006
Posts: 1
upside down video

what the f*ck is this ... i found that we as users now should fix our own video problems .... WHY????? isn't that what experts/software producers are for .. to create something that works just fine.. >????????????? and why is it that i have the same problem have no installed strange video programs but after a winamp update those video files start acting up.. WHAT THE HELL IS WRONG !!!!!! tell me please... why would you f*ck something up, when it previously worked just fine ... ???? what is going on >??? when people post that they have a video problem ..then why do they have to fix it there selves >????? .. i mean this is just so annoying that i started to use other software instead of WINAMP .. its just getting worse in stead of better just look at this "stupid" video problem.. what a very very big OOPS... winamp-TEAM why >?? why screw it up >?? it worked just fine with the same files on older versions why the change.. and if its not to much off topic... why doesn't winamp play mpeg 4 video files >??
greetingzzz mikey .. sorry for my language but i'm leaving it this way because this was my first and honest opinion so that count's i'm not angry but really starting to get disappointed
mr-mikey is offline   Reply With Quote
Old 17th December 2006, 17:06   #13
bobwolfeumich
Junior Member
 
Join Date: Dec 2002
Posts: 3
Upside down for a novice

I'm a video novice. I use SUPER by eRightSoft to convert AVI (which I capture from my video camera with a CANOPUS and edit with MS movie maker) to MPEGI because other software seems too complicated. The MPEGI files play fine in Winamp and Windows media player, so I can send them to friends without worrying whether they will play. If I create MPEGII files, then Windows media player can't play them and Winamp plays them upside down. I don't have Roxio on my computer, but Sonic has a folder under Program Files\Common Files.
bobwolfeumich is offline   Reply With Quote
Old 9th January 2007, 01:38   #14
roballo
Junior Member
 
Join Date: Jan 2007
Posts: 1
Upside Down Issue

I have the upside down problem too, but I don´t have the files for the Roxio codec.
I checked the properties of the video filename and it showed that the video compression is MS-YUV. In fact, I generated this video using Ulead VideoStudio using YUY2 codec.
So, I also installed the FFDShow codec without any joy.
Can anybody help me solving this same problem for my case ?

Thanks in advance.

Best Regards.
roballo is offline   Reply With Quote
Old 12th January 2007, 22:27   #15
Stasiu
Junior Member
 
Join Date: Jan 2007
Posts: 1
upside down too

Just upgraded from 5.07 to the 5.35 and got the upside down mpeg-2 problem now!
No Roxio codec in the system...
Other players render the video OK.
Also winamp video, apart from being upside down, has some de-interlacing problem - horizontal bands in fast scenes.
Other players give smooth video.
+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
Can you CHOOSE a codec Winamp is using while playing video? (like part of the internal Winamp preferences?)
Stasiu is offline   Reply With Quote
Old 27th February 2007, 22:53   #16
ronlittle
Junior Member
 
Join Date: Feb 2007
Location: Chino, CA
Posts: 2
Upside down video - shame on someone

I have to agree with mr-mikey, this is just stupid. I bought Win Amp to replace Windows Media Viewer (version 11). There is obviously a bug in winamp and why should I fix it by messing with my registry or other files on my computer.

I have tried just about everything I read here and it is still messed up. Has anyone found a solution? If it can't be fixed, what good is it to me. Last option is... is there a better program that works?

Thanks to everyone that has commented on the problem, at least I knw I'm not alone.
Ron Little
ronlittle is offline   Reply With Quote
Old 14th October 2007, 16:59   #17
nanaochanisluv
Junior Member
 
Join Date: Oct 2007
Location: Barbados
Posts: 4
Hi. I just installed the new winamp 3 days ago and now one of my videos iis showing upside down on winamp. It is using the winamp decoder 1.04. The funny thing about this is all my other AVI files are playing properly and when i use media player classic and zoom player, using the combined community codec pack it plays well. Can any body help me fix this?
nanaochanisluv is offline   Reply With Quote
Old 14th October 2007, 18:33   #18
flocksoft
Major Dude
 
flocksoft's Avatar
 
Join Date: Aug 2006
Location: Italy
Posts: 695
are you read the proposed solutions in thread?
if not working please read here:
- http://forums.winamp.com/showthread....hreadid=277759
- video
- specs
flocksoft is offline   Reply With Quote
Old 15th December 2007, 00:23   #19
er0sion
Junior Member
 
Join Date: Dec 2007
Posts: 2
i had the same problem. this was occuring for me in version 5.5, what i did was install the cccp codec pack, then i installed the latest version of dscaler, 4.1.15 and the videos played properly! =)
er0sion is offline   Reply With Quote
Old 24th December 2007, 14:59   #20
jhambling
Junior Member
 
Join Date: Dec 2007
Posts: 1
upsidedown video

please explain to me about cccp codec and dscaler etc and how i alter them
jhambling is offline   Reply With Quote
Old 13th July 2011, 07:27   #21
lovetuber_1
Junior Member
 
Join Date: Jul 2011
Posts: 1
I followed all required information....but i can't still fix it....
lovetuber_1 is offline   Reply With Quote
Old 15th July 2011, 01:58   #22
Smelter
Major Dude
 
Smelter's Avatar
 
Join Date: Jan 2004
Posts: 1,141
Quote:
I'm using latest ffdshow mpeg2/mpeg4 ds filter
Thats a pretty sad analysis. Try a larger test array. joking
Smelter is offline   Reply With Quote
Old 15th July 2011, 09:32   #23
Jane0018
Junior Member
 
Join Date: Jul 2011
Posts: 7
I am a new here. someone else in there can give me any suggestions?
Jane0018 is offline   Reply With Quote
Reply
Go Back   Winamp & Shoutcast Forums > Winamp > Winamp Technical Support

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump