Old 7th November 2005, 16:19   #1
Bamahusker
Senior Member
 
Join Date: Jul 2004
Posts: 113
can't play mp3's in winamp

i installed the recent quicktime version and i can't seem to get winamp to play mp3's online. they'll play winamp on my hard drive,so why won't it do it online? i tried uninstalling and reinstalling and nothing works. help!
Bamahusker is offline   Reply With Quote
Old 7th November 2005, 16:42   #2
drewbar
Sawg 2.0
Major Dude
 
Join Date: Mar 2004
Posts: 5,916
Can you be a little more specific? What happens when you try to play MP3s "on-line"
What browser?
What happens?

Count with us!
Jan 1st, 12AM (PST, GMT -8) 2010 - 282,246
drewbar is offline   Reply With Quote
Old 7th November 2005, 16:54   #3
siebe83
Forum King
 
siebe83's Avatar
 
Join Date: Feb 2004
Posts: 9,222
This maybe? Maybe not?
http://forums.winamp.com/showthread....57#post1794557

[Edit --> DJ Egg]
Did you even try the suggestions in ^that^ thread?

Good Winamp plugins by Joonas, DrO and shaneh.
If you're bored go here or, if the boredom is more serious, here.
siebe83 is online now   Reply With Quote
Old 7th November 2005, 17:05   #4
Bamahusker
Senior Member
 
Join Date: Jul 2004
Posts: 113
yes

this is similar to the issue i am facing. mp3's will play in my hard drive using winamp but quicktime defaults on the web, mp3 is not selected in quicktime and is selected in winamp. i don't get it.
Bamahusker is offline   Reply With Quote
Old 7th November 2005, 17:08   #5
drewbar
Sawg 2.0
Major Dude
 
Join Date: Mar 2004
Posts: 5,916
Then don't select MP3 in Quicktime, sounds like it resolves the issues to me.

Count with us!
Jan 1st, 12AM (PST, GMT -8) 2010 - 282,246
drewbar is offline   Reply With Quote
Old 7th November 2005, 20:15   #6
Bamahusker
Senior Member
 
Join Date: Jul 2004
Posts: 113
not an issue

it plays in quicktime whether i want it to or not. they play in winamp on my hard drive but that's it.
Bamahusker is offline   Reply With Quote
Old 7th November 2005, 23:16   #7
Bamahusker
Senior Member
 
Join Date: Jul 2004
Posts: 113
any ideas?

i'm still waiting.
Bamahusker is offline   Reply With Quote
Old 8th November 2005, 17:37   #8
Bamahusker
Senior Member
 
Join Date: Jul 2004
Posts: 113
hello?

no ideas?
Bamahusker is offline   Reply With Quote
Old 8th November 2005, 19:06   #9
funkydude798
Junior Member
 
Join Date: Nov 2005
Location: Canada
Posts: 4
Send a message via AIM to funkydude798 Send a message via Yahoo to funkydude798
go into winamp and make sure the file types are all set... especially the .mp3 in the preferences of Winamp
funkydude798 is offline   Reply With Quote
Old 8th November 2005, 19:10   #10
Bamahusker
Senior Member
 
Join Date: Jul 2004
Posts: 113
they are

they are and have been set to play mp3,m3u amd pls. but still quicktime plays mp3's online. in my hard drive they play in winamp. makes no sense. m3u and pls play in winamp online as well.
Bamahusker is offline   Reply With Quote
Old 8th November 2005, 19:12   #11
funkydude798
Junior Member
 
Join Date: Nov 2005
Location: Canada
Posts: 4
Send a message via AIM to funkydude798 Send a message via Yahoo to funkydude798
ok go to the windows folder options and go to file types and make sure they are set to winamp and not quicktime and also go into quicktime and make sure they are not selected
funkydude798 is offline   Reply With Quote
Old 10th November 2005, 22:02   #12
Bamahusker
Senior Member
 
Join Date: Jul 2004
Posts: 113
not working

there are no QT files in winamp but even if there were,i only have mp3,m3u,and pls selected and QT does not have mp3 selected. no green checkmark or box. completely empty. still plays quicktime instead of winamp online.
Bamahusker is offline   Reply With Quote
Old 10th November 2005, 22:03   #13
siebe83
Forum King
 
siebe83's Avatar
 
Join Date: Feb 2004
Posts: 9,222
Quote:
Originally posted by siebe83
This maybe? Maybe not?
http://forums.winamp.com/showthread....57#post1794557

[Edit --> DJ Egg]
Did you even try the suggestions in ^that^ thread?

Good Winamp plugins by Joonas, DrO and shaneh.
If you're bored go here or, if the boredom is more serious, here.
siebe83 is online now   Reply With Quote
Old 10th November 2005, 22:09   #14
Bamahusker
Senior Member
 
Join Date: Jul 2004
Posts: 113
you already posted that

and if i'm not mistaken,i said that didn't work.
Bamahusker is offline   Reply With Quote
Old 10th November 2005, 22:21   #15
siebe83
Forum King
 
siebe83's Avatar
 
Join Date: Feb 2004
Posts: 9,222
Yes, I already posted that, but you did not say that it didn't work.

Please stop making new threads on this topic. You posted about this before, but never replied to JonnyMac's latest post in that thread. By starting new threads, you're cross-posting, which is against the Forums Rules.

Basically, this is a QuickTime issue, not a Winamp issue. For some reason QuickTime is opening MP3s clicked on in Internet Explorer. If you want to stop QuickTime opening your MP3s, either uninstall Quicktime (and install QuickTime Alternative instead) or go to the QuickTime forums (if they exist) for support.

Good Winamp plugins by Joonas, DrO and shaneh.
If you're bored go here or, if the boredom is more serious, here.
siebe83 is online now   Reply With Quote
Old 10th November 2005, 22:33   #16
Bamahusker
Senior Member
 
Join Date: Jul 2004
Posts: 113
i know.

i apologize aboout posing out of topic. i thought i was hitting "reply" and i hit "new topic" on accident. i'll try not to do that in the future.
Bamahusker is offline   Reply With Quote
Old 10th November 2005, 23:47   #17
JonnyMac
Moderator
 
JonnyMac's Avatar
 
Join Date: Dec 2000
Posts: 14,384
@ Bamahusker

Do your self a favor and uninstall the evil OuickTime as siebe83 suggested. Unless you want to listen/watch QuickTime formats I don't think it is necessary to install the QuickTime Alternative.

After going through QT's options to try and find an answer for you, I was hit by the same issue your are having. MP3s from the internet were playing in the QT browser plug-in instead of Winamp. This happened in Firefox and IE. Like you MP3 was not selected in the QT 'Browser plug-in' & 'File Types' settings. I uninstalled the evil QT crap from my system and I am a very happy camper now.

Please do not PM me for tech support. Any request for tech support through PM will be ignored.
Read the Stickies
---> | | | | <--- Knowledge is power
JonnyMac is offline   Reply With Quote
Old 11th November 2005, 00:48   #18
Bamahusker
Senior Member
 
Join Date: Jul 2004
Posts: 113
well...

some places i go to require quicktime. if i uninstall quicktime i can't play them.
Bamahusker is offline   Reply With Quote
Old 11th November 2005, 11:58   #19
JonnyMac
Moderator
 
JonnyMac's Avatar
 
Join Date: Dec 2000
Posts: 14,384
Did you see siebe83's reference for QuickTime Alternative? I have never used it my, supposedly it allows you to play local and web QuickTime content.
JonnyMac is offline   Reply With Quote
Old 11th November 2005, 14:55   #20
Bamahusker
Senior Member
 
Join Date: Jul 2004
Posts: 113
yes but have no idea where to get it.
Bamahusker is offline   Reply With Quote
Old 11th November 2005, 15:27   #21
JonnyMac
Moderator
 
JonnyMac's Avatar
 
Join Date: Dec 2000
Posts: 14,384
Did you click on siebe83's link? It will bring you to a QT Alternative page. In that page click on the Download in the description box.
JonnyMac is offline   Reply With Quote
Old 11th November 2005, 15:49   #22
DJ Egg
Techorator
Winamp & SHOUTcast Team
 
Join Date: Jun 2000
Posts: 35,784
You MUST uninstall QuickTime (via: Windows Control Panel > Add/Remove Programs) before installing QuickTime Alternative.

Other than that, if you want any further help, the least you could do is tell us what your Windows OS and browser/version are :/
DJ Egg is offline   Reply With Quote
Old 11th November 2005, 17:25   #23
Bamahusker
Senior Member
 
Join Date: Jul 2004
Posts: 113
ok

xp service pack 2 and ie 6.0
Bamahusker is offline   Reply With Quote
Old 13th November 2005, 20:18   #24
Bamahusker
Senior Member
 
Join Date: Jul 2004
Posts: 113
anyone?

still waiting.
Bamahusker is offline   Reply With Quote
Old 14th November 2005, 04:15   #25
DJ Egg
Techorator
Winamp & SHOUTcast Team
 
Join Date: Jun 2000
Posts: 35,784
Ok... so you've uninstalled QuickTime c/o Windows Control Panel > Add or Remove Programs, and you've installed QuickTime Alternative, but the problem persists, yes/no?

The only other thing I can do is to prepare a .bat file which will export some registry keys to a text file, and then you can attach said text file here for me to examine... and if the text file shows the problem, i can then prepare a registry fix. However, these things take time (especially, if like me, you're busy doing other stuff, and the work you put in here is totally voluntary, ie. unpaid), so you need to be patient - please.

In the meantime, maybe you could attach a HijackThis log here for us to examine?
DJ Egg is offline   Reply With Quote
Old 14th November 2005, 14:39   #26
Bamahusker
Senior Member
 
Join Date: Jul 2004
Posts: 113
nothing in hijack that is unusual

i can do a hijack post but i already scanned previously and saw nothing unusual that was on my pc that would cause my problem to happen. secondly,this quicktime alternative does not sound like it'd work. i had problems with windows media player once on something and someone suggested media player alternative and it didn't help at all. In any case if you still want a log,here it is:

Logfile of HijackThis v1.99.1
Scan saved at 9:37:54 AM, on 11/14/2005
Platform: Windows XP SP2 (WinNT 5.01.2600)
MSIE: Internet Explorer v6.00 SP2 (6.00.2900.2180)

Running processes:
C:\WINDOWS\System32\smss.exe
C:\WINDOWS\system32\winlogon.exe
C:\WINDOWS\system32\services.exe
C:\WINDOWS\system32\lsass.exe
C:\WINDOWS\system32\svchost.exe
C:\WINDOWS\System32\svchost.exe
C:\WINDOWS\Explorer.EXE
C:\WINDOWS\system32\spoolsv.exe
C:\PROGRA~1\Grisoft\AVGFRE~1\avgupsvc.exe
C:\Program Files\QuickTime\qttask.exe
C:\Program Files\Internet Explorer\IEXPLORE.EXE
C:\Program Files\Outlook Express\msimn.exe
C:\Program Files\Messenger\msmsgs.exe
C:\Program Files\MSN Messenger\msnmsgr.exe
C:\PROGRA~1\WINZIP\winzip32.exe
C:\Documents and Settings\Paulg\Local Settings\Temp\HijackThis.exe

R0 - HKCU\Software\Microsoft\Internet Explorer\Main,Start Page = http://www.comcast.net/
N3 - Netscape 7: user_pref("browser.startup.homepage", "http://www.comcast.net/explore.html"); (C:\Documents and Settings\Paulg\Application Data\Mozilla\Profiles\default\pwcd30rk.slt\prefs.js)
N3 - Netscape 7: user_pref("browser.search.defaultengine", "http://www.google.com/"); (C:\Documents and Settings\Paulg\Application Data\Mozilla\Profiles\default\pwcd30rk.slt\prefs.js)
O2 - BHO: AcroIEHlprObj Class - {06849E9F-C8D7-4D59-B87D-784B7D6BE0B3} - C:\Program Files\Adobe\Acrobat 7.0\ActiveX\AcroIEHelper.dll
O2 - BHO: (no name) - {53707962-6F74-2D53-2644-206D7942484F} - C:\Program Files\Spybot - Search & Destroy\SDHelper.dll
O4 - HKLM\..\Run: [QuickTime Task] "C:\Program Files\QuickTime\qttask.exe" -atboottime
O4 - Global Startup: Adobe Reader Speed Launch.lnk = C:\Program Files\Adobe\Acrobat 7.0\Reader\reader_sl.exe
O9 - Extra button: AIM - {AC9E2541-2814-11d5-BC6D-00B0D0A1DE45} - C:\Program Files\AIM\aim.exe
O9 - Extra button: Yahoo! Messenger - {E5D12C4E-7B4F-11D3-B5C9-0050045C3C96} - C:\PROGRA~1\Yahoo!\MESSEN~1\YPager.exe
O9 - Extra 'Tools' menuitem: Yahoo! Messenger - {E5D12C4E-7B4F-11D3-B5C9-0050045C3C96} - C:\PROGRA~1\Yahoo!\MESSEN~1\YPager.exe
O16 - DPF: {05D44720-58E3-49E6-BDF6-D00330E511D3} (StagingUI Object) - http://zone.msn.com/binFrameWork/v10...I.cab34120.cab
O16 - DPF: {0EDE3059-2BF8-49C5-8640-4694550C444E} (IACache Class) - http://host.interactual.com/miramax/...ie2/scary2.cab
O16 - DPF: {17492023-C23A-453E-A040-C7C580BBF700} (Windows Genuine Advantage Validation Tool) - http://go.microsoft.com/fwlink/?linkid=39204
O16 - DPF: {3BB54395-5982-4788-8AF4-B5388FFDD0D8} (ZoneBuddy Class) - http://zone.msn.com/BinFrameWork/v10...y.cab32846.cab
O16 - DPF: {5736C456-EA94-4AAC-BB08-917ABDD035B3} (ZonePAChat Object) - http://zone.msn.com/binframework/v10...t.cab32846.cab
O16 - DPF: {6414512B-B978-451D-A0D8-FCFDF33E833C} (WUWebControl Class) - http://update.microsoft.com/windowsu...?1125876788562
O16 - DPF: {74D05D43-3236-11D4-BDCD-00C04F9A3B61} (HouseCall Control) - http://a840.g.akamai.net/7/840/537/2...ll/xscan53.cab
O16 - DPF: {95B5D20C-BD31-4489-8ABF-F8C8BE748463} (ZPA_HRTZ Object) - http://zone.msn.com/bingame/zpagames...z.cab36121.cab
O16 - DPF: {B38870E4-7ECB-40DA-8C6A-595F0A5519FF} (MsnMessengerSetupDownloadControl Class) - http://messenger.msn.com/download/Ms...Downloader.cab
O16 - DPF: {B8BE5E93-A60C-4D26-A2DC-220313175592} (ZoneIntro Class) - http://zone.msn.com/binFramework/v10...o.cab34246.cab
O16 - DPF: {D77EF652-9A6B-40C8-A4B9-1C0697C6CF41} (TikGames Online Control) - http://zone.msn.com/bingame/gold/default/gf.cab
O16 - DPF: {DA2AA6CF-5C7A-4B71-BC3B-C771BB369937} (StadiumProxy Class) - http://zone.msn.com/binframework/v10...y.cab35645.cab
O16 - DPF: {DF780F87-FF2B-4DF8-92D0-73DB16A1543A} (PopCapLoader Object) - http://www.popcap.com/games/popcaploader_v6.cab
O16 - DPF: {FF3C5A9F-5A91-4930-80E8-4709194C2AD3} (CheckersZPA Object) - http://zone.msn.com/bingame/zpagames...A.cab38514.cab
O16 - DPF: {FF3C5A9F-5A99-4930-80E8-4709194C2AD3} (ZPA_Backgammon Object) - http://zone.msn.com/bingame/zpagames...n.cab36385.cab
O18 - Protocol: msnim - {828030A1-22C1-4009-854F-8E305202313F} - "C:\PROGRA~1\MSNMES~1\msgrapp.dll" (file missing)
O23 - Service: AVG7 Update Service (Avg7UpdSvc) - GRISOFT, s.r.o. - C:\PROGRA~1\Grisoft\AVGFRE~1\avgupsvc.exe
O23 - Service: InstallDriver Table Manager (IDriverT) - Macrovision Corporation - C:\Program Files\Common Files\InstallShield\Driver\11\Intel 32\IDriverT.exe
Bamahusker is offline   Reply With Quote
Old 14th November 2005, 14:57   #27
DJ Egg
Techorator
Winamp & SHOUTcast Team
 
Join Date: Jun 2000
Posts: 35,784
QuickTime Alternative works just fine. It also comes with a browser plugin for IE, Netscape, and/or Firefox browsers. Believe me, it's a much simpler solution than the one I suggested in my previous post. Alas, I ain't gonna install QuickTime just to see what damage it's doing to the registry/MIME settings, heh.
DJ Egg is offline   Reply With Quote
Old 14th November 2005, 16:02   #28
Bamahusker
Senior Member
 
Join Date: Jul 2004
Posts: 113
did you see the hijack this log?

anything there?
Bamahusker is offline   Reply With Quote
Old 14th November 2005, 16:49   #29
DJ Egg
Techorator
Winamp & SHOUTcast Team
 
Join Date: Jun 2000
Posts: 35,784
Yeah, I saw this

O4 - HKLM\..\Run: [QuickTime Task] "C:\Program Files\QuickTime\qttask.exe" -atboottime


The HJT log is clean though, heh.


How comfortable are you with dealing with/editing the registry via regedit?
DJ Egg is offline   Reply With Quote
Old 14th November 2005, 18:35   #30
Bamahusker
Senior Member
 
Join Date: Jul 2004
Posts: 113
ok

well i went to my startup using msconfig and i removed quicktime at startup already. i don't mind going into regedit but they say doing that can screw up your pc but i can do it as long as it won't hurt it.
Bamahusker is offline   Reply With Quote
Old 14th November 2005, 18:44   #31
Bamahusker
Senior Member
 
Join Date: Jul 2004
Posts: 113
hey it worked

Thanks guys
Bamahusker is offline   Reply With Quote
Old 15th November 2005, 20:44   #32
Bamahusker
Senior Member
 
Join Date: Jul 2004
Posts: 113
still not working

it still plays in quicktime. any ideas?

[Edit --> DJ Egg]
Threads merged. Please keep it to one thread per topic.
Bamahusker is offline   Reply With Quote
Old 16th November 2005, 00:36   #33
fluxcap
Junior Member
 
Join Date: Nov 2005
Posts: 2
Bamahusker,
I was having the EXACT same problem as you till about an hour ago. I found the fix here
You have to go in the registry via regedit, but it was an easy fix.
in the registry, go to:
HKEY_CLASSES_ROOT\MIME\Database\Content Type\
then scroll down till you see the audio/ folders.
Click on an audio/ folder. To the right you will see the name CLSID and a data value.
The data value for winamp is {cd3afa76-b84f-48f0-9393-7edc34128127}
The data value for quicktime is {02BF25D5-8C17-4B23-BC80-D3488ABDDC6B}

Go through the audio/ folders and make sure they are all set to the winamp value. For me only one needed to be changed, audio/mpeg. Once I changed that the problem went away and i've had the happiest single hour of my life. hope this helps.
fluxcap is offline   Reply With Quote
Old 16th November 2005, 01:10   #34
DJ Egg
Techorator
Winamp & SHOUTcast Team
 
Join Date: Jun 2000
Posts: 35,784
Thanks for the info.

{cd3afa76-b84f-48f0-9393-7edc34128127} is actually the clsid for Windows Media Player, not Winamp. But yeah, simply removing the relevant clsid key will fix the problem. I've attached a .reg file to do just that (unzip mp3regfix.reg from the zip and double click it to merge with the registry).

Note: The regfix is for Win 2k/XP/2003 only, not 9x/ME
If any Win 9x/ME users need an auto reg fix, just let me know here.

Edit: Use the following .reg fix instead of the one attached to this post:
http://forums.winamp.com/showthread....66#post1810666
Attached Files
File Type: zip mp3regfix.zip (310 Bytes, 830 views)
DJ Egg is offline   Reply With Quote
Old 16th November 2005, 02:03   #35
fluxcap
Junior Member
 
Join Date: Nov 2005
Posts: 2
Ahh, windows media player, that makes much more sense. I saw the abbreviation WMP, and was thinking that was shorthand for winamp. Thats just how excited i was to fix finally get this fixed. Thanks for the regfix file. I keep it for future use.
fluxcap is offline   Reply With Quote
Old 19th November 2005, 19:24   #36
Bamahusker
Senior Member
 
Join Date: Jul 2004
Posts: 113
this did not help

the .reg file actually stopped my mp3's from playing. i don't know what to do now.
Bamahusker is offline   Reply With Quote
Old 19th November 2005, 20:44   #37
DJ Egg
Techorator
Winamp & SHOUTcast Team
 
Join Date: Jun 2000
Posts: 35,784
I'm going to make a more complete reg fix for you, but in the meantime, can you provide us with an example of an mp3 website that you're experiencing the problem with? The reason I'm asking is just to know if the links on the sites are direct links to .mp3 files, or if they are links to .m3u playlist files (which then link to the mp3 files).

Also tell me if 'Play' or 'Enqueue' is the default action in Winamp...
ie. if "Enqueue files on double click in Windows Explorer" is checkmarked or not in:
Winamp > Prefs > File Types
(I need to know this value for the reg fix I'm preparing for you).

And whilst you're in there, try de-selecting then re-selecting both of mp3 and m3u in the Extension List, make sure "restore file associations on winamp startup" is checked, then close prefs, close winamp, reopen winamp.
DJ Egg is offline   Reply With Quote
Old 19th November 2005, 20:51   #38
Bamahusker
Senior Member
 
Join Date: Jul 2004
Posts: 113
never mind

it's not worth it anymore. no matter what i do i screw up my pc even more.
Bamahusker is offline   Reply With Quote
Old 19th November 2005, 20:55   #39
DJ Egg
Techorator
Winamp & SHOUTcast Team
 
Join Date: Jun 2000
Posts: 35,784
Please see my edited post.

Trust me, I can fix this for you.
DJ Egg is offline   Reply With Quote
Old 19th November 2005, 21:09   #40
Bamahusker
Senior Member
 
Join Date: Jul 2004
Posts: 113
i got rid of quicktime and just got alternative

but oh well.
Bamahusker is offline   Reply With Quote
Reply
Go Back   Winamp & SHOUTcast Forums > Winamp > Winamp Technical Support

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump